Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige vann rysare i Eskilstuna

Lag-VM-kvalet i speedway i Eskilstuna blev en riktig rysare. Det avgjordes till Sveriges fördel på sista varvet i sista heatet. En taktisk joker höll på att fälla Sverige.
—  Helt otroligt, men så här kan det bli när man inte är van vid systemet, sade Tony Rickardsson efter tävlingen.

Annons
Från start såg Polen ut att segla ifrån övriga länder, efter fem heat ledde polckerna med lika många poäng. Sverige kom tillbaka, tog ledningen för första gången efter 17 av 25 heat. Då hade Australien också närmat sig efter en klen start.
I den sista femheatsomgången hade Sverige de bästa startbanorna. Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck tog tvåpoängare medan Andreas Jonsson och Tony Rickardsson vann sina heat. När Rickardsson kom in i depån var det svenskt jubel, ledningen var fem före Australien och sex före Polen.
Det ingen tänkt på var att Polen kunde utnyttja sin taktiska joker som ger dubbel poäng.
Sveriges Peter Karlsson var tvungen att ta en poäng men kom sist, samtidigt som Polens Tomasz Gollob och Australiens Leigh Adams hade en stenhård kamp över fyra varv. Ledningen växlade hela tiden men efter Adams omkörning på sista varvet höll han sin ledning hela vägen, vilket betydde svensk seger.
 Tack, kompis, skrek Rickardsson till klubbkompisen i Masarna efter Adams heatseger.
 Vi tänkte aldrig att det skulle kunna bli så här, man kör så sällan efter ett sånt här körschema. Då kan det bli så här. Rent otroligt, sade Rickardsson.
Sverige är nu klart för finalen i Wroclaw på lördag tillsammans med England och har chansen att ta tredje raka VM-guldet. På torsdag kommer Polen, Australien, Danmark och Tjeckien att göra upp om de två sista finalplatserna.

Mer läsning

Annons