Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT om SM-veckan: "Det blir som ett mini-OS"

SM-veckan och Sveriges Television hör ihop.
Mellan 29 juni och 5 juli kommer många timmar idrott från Sundsvall att visas i SVT och SVTplay.
– Jag tycker att de udda grejerna kan vara pricket över i:et, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

Annons

Det handlar om 39 idrotter som tävlar om SM-tecken under veckan i Sundsvall.

SVT har sändningsrättigheterna till tävlingarna och kommer att ha 75-90 personer i tjänst under de dagar som SM-veckan är i gång.

– Vissa jobbar bara några dagar och andra är där hela veckan. Men det handlar om fler människor på plats än vi haft på OS när vi jobbat med det. Här får vi ju producera alla våra bilder själva och då går det åt fler människor, säger Ulf Nilsson.

– Det känns riktigt bra. Både Charlotte Kalla (rullskidor) och Sarah Sjöström ställer ju till exempel upp och det är ju bland de främsta stjärnorna vi har.

Varför satsar ni så mycket på SM-veckan?

– Vi är ju public service och när det handlar om breddidrott så är SM-veckan ett ypperligt tillfälle för oss att visa sporter som normalt sett inte tv-produceras. Det här var ju något vi gjorde på prov från början men det visade sig att det blev en bra mix och uppskattades av tv-tittarna, säger Ulf Nilsson och fortsätter:

– Det blir ju som ett mini-OS kan man säga. Det blir saker som tittarna aldrig har sett tidigare som till exempel kanotpolo och beachvattenpolo och sådant kan bli hur häftigt som helst då.

Vad har varit största utmaningen inför den här veckan?

– Det är alltid utmaningar med sådant här. Det är en ny stad och nya förutsättningar för varje stad vi har varit på skiljer sig åt ganska mycket. I Sundsvall har det handlat om att få till hamnområdet så att det blir riktigt bra. Det blir många sporter där och vi kommer bland annat ha en hockeyrink där det ska vara rollerderby och inlines, men också andra grenar kan utövas i den. Att det blir ett centrum i hamnen är bra för vår del också.

Finns det någon idrott du saknar under veckan om du får önska?

– Om jag får drömma så är det att ha både sim-SM och riktiga friidrotts-SM samtidigt. Det hade varit häftigt och det hade blivit riktigt bra tv. Nu är friidrott med, men bara som lag-SM som mer liknar finnkampen, men även där kan det vara med stora profiler.

Konceptet har växt mycket och vissa extremt udda sporter har funnits med. Hur ser du på det?

– Jag tycker att de udda grejerna kan vara pricket över i:et om man träffar rätt. Då är kanske inte start i bob och rodel det bästa exemplet, men en del grenar har vi också varit med och format för att de ska passa i tv. Då kan det bli rätt häftigt, säger Nilsson.

Vilken är SM-veckans bästa tv-sport enligt dig?

– En svår fråga, men det är nog simningen med tanke på stjärnor som Sarah Sjöström och Therese Alshammar och även Johannes Skagius som hemmasimmare. Superenduro är häftigt också och så att Charlotte Kalla ställer upp i rullskidor, förstås.

Vad är drömscenariot som du ser det?

– Att det blir varmt och högsommarvärme så fort som möjligt och att det sedan håller i sig hela veckan så att det blir en riktig sommarkänsla. Sedan får det gärna regna i resten av Sverige så att folk stannar inne och tittar på SM-veckan på tv, säger Ulf Nilsson.

Mer läsning

Annons