Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taktiken avgjorde i Runsviken

Daniel Edvardsson från Alingsås hade taktiken klar.
Det gav honom segern i gårdagens vattenskidtävling i Matfors.
— Det var svåråkt, men roligt att vinna, säger Edvardsson efter segeråket.

Annons
I helgen har första deltävlingen i Sweden Cup avgjorts i Runsviken i Matfors med åtta av Sveriges femton bästa slalomåkare på vattenskidor. Förutsättningarna var de allra bästa, med i det närmaste tropiskt klimat hela helgen.
Totalt startade 22 åkare och i går avgjordes finalen i herrarnas öppna klass.
Det gäller att klara en repa med sex bojar med så kort längd på linan som möjligt. För att få räkna sitt resultat måste en hel repa klaras innan man kan gå vidare och korta sin lina ytterligare innan man fortsätter med en ny repa.
Så håller det på, tills man åker ur. Och då räknas antalet rundade bojar i förhållande till hur kort linan är. Och man kan runda en boj helt, halvt eller på tre kvart, och det är upp till domarna att bestämma hur man lyckas.
Världsrekordhållaren har klarat två bojar med 9,75 meters lina. Och eftersom det är 11,5 meter från båten till bojen så förstår man lätt hur svårt det är, säger domaren Urban Lyxsell, från Matfors Vattenskidklubb.
Lördagens banrekordsättare Jacob Lönnström från Nora hade förväntningar på sig att lyckas återigen, men gick bet. Han fick nöja sig med att klara fem bojar med tolv meters lina, jämfört med den boj han rundade med 10.75 meters lina i lördags.
Inte heller Jörgen Jansson från Älvkarleby klarade att förbättra sitt fina resultat från Italien nyligen. När det återstod två åkare ledde Jansson dock med 0,5 boj på elva meters lina och det kunde räcka till seger.
Men det gjorde det inte.
För Alingsåskillen Daniel Edvardsson ville annorlunda. Killen som aldrig vunnit Sweden Cup totalt och som siktar på att klara EM-kvalgränsen på en hel repa med elvameterslina någon gång under sommaren.
Han bestämde sig för att sikta in sig på att klara en boj med elvameterslinan och sedan hoppas att det räckte hela vägen.
Jag tänkte då att Magnus Jonsson som var kvar förmodligen inte skulle klara det och alternativ två var att han skulle klara lika många och vi då skulle få göra ett omåk, säger Daniel.
Nu räckte Daniels taktik till seger för den här gången.
Kanske tack vare den svåråkta banan.
Det var mycket återsvall och då är det gungigt, säger han.
Magnus Jansson var en som inte klarade att avancera från kvalet. Men hans bräda gick däremot hela vägen.
Tobias Persson från Ambjörnarp knäckte sin bräda tidigare under dagen och fick därför låna Janssons när det vankades final.
Det var första gången jag knäckte brädan och jag fick låna den som var mest lik min. Nu hoppas jag bara att jag hinner få nya grejer till nästa helgs deltävling, säger Persson.

Mer läsning

Annons