Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tammar Abbuds sköna besked efter skadehelvetet: "Det här betyder jättemycket"

Efter ett långt skadehelvete är judotalangen Tammar Abbud tillbaka på allvar. I helgen tog han silver på Nordiska mästerskapen.

Annons

– Det här betyder jättemycket för mig, eftersom mitt stora mål är att ta ett OS-guld. Det är ingen svensk som har lyckats med det.

Så sätter 17-årige Tammar Abbud ord på känslorna efter helgens silver på NM. En medalj som förkunnar att judotalangen från Bollnäs är tillbaka på allvar, efter det skadehelvete som han har genomlidit.

LÄS MER: Judotalangen Tammar på mattan igen efter läkarmissen

– Det är här jag känner att jag har lyckats prestera efter skadan, och jag kommer upp på en högre nivå än innan skadan. Dessvärre är det lite tråkigt att jag behövde vänta till den sista tävlingen på säsongen för att göra det, säger Tammar Abbud.

På NM, som avgjordes i norska Larvik, var han framseedad och fick därför stå över den första omgången. Efter två efterföljande segrar i 81-kilosklassen i U21 – tävlingens största klass – var han framme vid semifinal.

Tammar Abbud tog silver på Nordiska mästerskapen.

I semifinalen, mot landslagsmeriterade William Björklund, var ställningen lika efter full tid och matchen fick avgöras med hjälp av golden score – judons motsvarighet till sudden death.

Inför det direkta avgörandet drog han tillsammans med sin tränare upp en strategi.

– Jag visste tydligt hur jag skulle göra, och det tog femton sekunder innan jag kastade honom.

Den väl fungerande taktiken gav en finalplats. Men mot Adrian Gissberg tog segersviten slut.

– Båda slogs om att få ett grepp på ryggen, vi visste att den som skulle få till det skulle vinna. Jag visste att han är stark där, och att jag är stark där. Och med tjugo sekunder kvar så fick han till det och vann.

Trots finalförlusten var det en nöjd Tammar Abbud som lämnade Norge. Med sig hem hade han ju ett kvitto om att han definitivt är på rätt väg igen.

– Nu ska jag hem till Bollnäs och försöka lägga på mig något kilo. Jag ska bli lite tyngre, säger han.

På längre sikt är målet högt inställt. Tammar Abbud siktar på att bli den förste svensken att vinna ett OS-guld i judo. Men dessförinnan ska han efter sommaren avsluta det sista året på judogymnasiet i Sundsvall.

– Sen kommer jag att flytta ner till Stockholm, det är där alla seniorer håller till.

Mer läsning

Annons