Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tävlingscyklist från Sundsvall en av åtta som fördes till sjukhus efter olycka i Uppsala

/

\"Det såg ut som ett slagfält\" Sundsvallscyklisten Tom Wieselblad ådrog sig en hjärnskakning efter en otäck olycka i Skandis-loppet utanför Uppsala. Lagkamraterna Markus Nanderöd och Henrik Andersson var också inblandade men klarade sig oskadda. – Det var tur att ingen dog, säger Henrik Andersson.

Annons
En parkerad bil vid sidan av vägen var orsaken till olyckan. När den nästan hundra man starka klungan passerade väjde de första cyklisterna, men de längre bak hann inte se bilen utan åkte rätt in i den. Smällen blev kraftig och olyckan omfattande.
Jag låg kanske tio cyklister bakom de som åkte in i bilen. Plötsligt hörde jag en jävla smäll och cyklister flög kors och tvärs. Mellan 20 och 25 cyklister drogs med i kraschen, säger Henrik Andersson.
Det såg ut som ett slagfält, det var cyklar och hjälmar överallt, säger Marcus Nanderöd med skärrad röst.
De båda Sundsvallscyklisterna klarade sig oskadda. Henrik Andersson panikbromsade och fick väja ner i diket medan Marcus Nanderöd kunde väja och fortsätta förbi bilen. För Tom Wieselblad gick det inte lika bra. Han låg längre fram i klungan och blev påkörd i sidan av en väjande cyklist och åkte ner i diket i 55 kilometer i timmen. Av det kraftiga fallet fick han förutom hjärnskakningen också skrubbsår i ansiktet och han får nu stanna på Uppsala Akademiska sjukhus över natten för observation. Sammanlagt åtta cyklister fördes till sjukhus.
Jag var förbi Tom på sjukhuset tidigare. Det är under omständigheterna ganska bra med honom, även om det självklart kunde vara bättre. Men han kommer inte ihåg så mycket av olyckan, säger Henrik Andersson och fortsätter.
Det kunde gått riktigt åt helvete.
Bilens förare hade av polisen blivit anvisad att parkera på platsen så långt åt höger som möjligt. Något hon gjort, och hon var helt oskyldig till vad som hände. Men hon var inte mindre skärrad för det.
Hela vindrutan var krossad, säger Marcus Nanderöd.
Någon sa att hon satt vid ratten och skrek rakt ut. Men det var många som var chockade och det är ju inte så konstigt när det är en så stor olycksplats, säger Henrik Andersson.
Både Marcus och Henrik fortsatte det 20 mil långa loppet direkt efter olyckan, men bröt vid ett senare skede. Runt 30 av de drygt 110 startande gick i mål.
För Henrik och Marcus blir det nu vila från tävlingar några veckor, då lagkamraten Tom skadade sig. Men Henrik vill tävla så snart som möjligt.
Klart det sätter sig i huvet, det känns läskigt att åka i klungan efter det här. Men det är lika bra att ta tag i rädslan direkt.

Mer läsning

Annons