Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Therese Alshammar bär den svenska fanan på OS-invigningen

/

Therese Alshammar får hedersuppdraget att leda den svenska OS-truppen in på Maracanã-stadion vid OS-invigningen.
Den 38-åriga simstjärnan har utsetts till fanbärare av Sveriges olympiska kommitté.

Annons

Det brukar sägas att det är ett av de finaste uppdragen en idrottare kan få. Det understryks av att Therese Alshammar delar det med bland andra den amerikanske simlegendaren Michael Phelps.

Valet var väntat, även om spelbolagen hade golfaren Henrik Stenson som favorit.

Alshammar skriver i Rio historia när hon blir första kvinnliga simmare som gör sex OS-starter och hon uppfyller SOK:s hårda kravbild.

– Det viktigaste är att det är en idrottare som kan personifiera OS-truppen och som man kan se som ett föredöme. En bra idrottare och en stor person. Det är nummer ett. Sedan kommer olympiska meriter. Ju mer sådana, desto större chans. Och nummer tre är olympiska framgångar, sade truppchefen Peter Reinebo till TT före utnämningen.

Alshammar, som tagit två silver och ett brons i OS-sammanhang, verkade också sugen när hon vid ankomsten till Brasilien fick frågan om att vara fanbärare.

– Jag är mest van att se invigningen på tv, men det är mest av praktiska skäl att jag har simmat första dagen. Men det gör jag inte nu, så jag har ett ganska lätt schema, sade hon då.

Sarah Sjöström föll tidigt bort ur diskussionen. Den svenska simgiganten har ett tufft program och tävlar för första gången dagen efter invigningen.

Alshammar var själv inte med när nyheten presenterades i OS-byn. Hon ska i stället ha en pressträff klockan 18.30 svensk tid.

OS-invigningen startar klockan 01.00 natten mot lördag.

Mer läsning

Annons