Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Johansson spelar trots kollaps

Thomas Johansson spelar i Davis Cup trots sin kollaps under onsdagens träning.
Sveriges tennislandslag går en tuff match mot värmen och förhållandena. Men vägen tillbaka till elitdivisionen underlättas av att Indien petar sin högst rankade spelare.
–  Perfekt lottning, säger DC-kaptenen Mats Wilander.

Annons
Både Thomas Johansson och Andreas Vinciguerra har drabbats av värmeslag under träningsdagarna på den ojämna gräsytan i New Delhi. Termometern har visat närmare 40 grader och luftfuktigheten har varit över 90 procent.
Johansson testades under torsdagsmorgonen innan den svenske DC-kaptenen Mats Wilander nominerade sitt lag.
 Han fick löpa för att se om han klarade av att svettas och återhämta sig. Det gick bra, han ser frisk och kry ut, säger Wilander på telefon till TT.
 Dessutom är det lite svalare här nu. Det är inte svalt, men det hänger lite regn i luften.

Förväntat lag
Kaptenen kunde därför ta ut det förväntade laget där Thomas Johansson (rankad som nummer 14 i världen) och Jonas Björkman (rankad 94) tar hand om singlarna, då både Joachim "Pim-Pim" Johansson och Robin Söderling tvingats lämna återbud. Indiens kapten Leander Paes överraskade något genom att peta landets högst rankade spelare, 25-årige Harsh Mankad som är nummer 239 på ATP:s ranking. Nu spelar Prakash Amritraj (rankad 271) och Rohan Bopanna (rankad 311) i stället.
 Mankad är väl en baslinjespelare och de andra två killarna är mer av serve- och volleyspecialister. Och på det här underlaget är det bra att låta bollen studsa så lite som möjligt, analyserar Wilander.

Björkman inleder
Jonas Björkman, som spelar både singel och dubbel, inleder på fredagsmorgonen mot Amritraj. Johansson spelar sedan mot Bopanna. Svenskarna är skyhöga favoriter i båda matcherna. Mats Wilander var nöjd med att Björkman fick spela första match på fredagen, då han får längre vila inför lördagens dubbel. Då spelar Björkman i par med Simon Aspelin och ställs mot det meriterande indiska paret Leander Paes/Mahesh Bhupathi.
 Det är perfekt för oss att Jonas som ska spela mest också får vila mest mellan matcherna. Dessutom är det ju bra att "Tompa", som varit dålig, får vila så länge som möjligt innan han ska spela på fredag, säger Mats Wilander.

Fyra segrar
I söndagens singlar spelar preliminärt Johansson mot Amritraj och Björkman avslutar mot Bopanna, men det är möjligt att värmen gör att Wilander använder sig av reserven Vinciguerra under någon av söndagens matcher.
Sverige har mött Indien fyra gånger tidigare i Davis Cup-sammanhang och vunnit samtliga. Sverige har faktiskt bara förlorat en av totalt 20 matcher. Det var den nuvarande kaptenen Mats Wilander som föll i en betydelselös singel mot Vijay Amritraj 1985.

Mer läsning

Annons