Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas och "Pim-Pim" axlar ansvaret

Två gånger Johansson.
Det ska bli den vinnande formeln för Sveriges Davis Cup-lag mot Frankrike.

Annons
Det tog knappt fem minuter, sedan var lottningen avklarad utan några som helst överraskningar, varken från svensk eller för den delen fransk sida.
Det enda lilla frågetecknet var Joachim Johansson eller Thomas Enqvist.
Valet blev det väntade.
 När hans axel nu håller för spel så får han också spela, men jag väntade med att bestämma mig till fem minuter före deadline, säger DC-kaptenen Mats Wilander.
 Jag har ju kört rehabträning och det har känts bra hela veckan. Jag behöver inte ta något smärtstillande för att spela, säger "Pim-Pim" själv.
Därmed får han på fredag möta Paul-Henri Mathieu, därefter är det dags för nästa Johansson, nämligen Thomas att ta sig an Sebastien Grosjean.
På lördagen avgörs sedan dubbeln mellan Jonas Björkman/Simon Aspelin och Michael Llodra/Arnaud Clement.

Bäst på rankingen
På rankingen har Sverige i nuläget det klart bästa laget med "Pim-Pim" elva och Thomas Johansson 25:a, och Björkman är rankad etta i världen i dubbel.
Men om rankingen skulle tala för Sverige så talar underlaget för något annat.
För varken Thomas Johansson eller hans namne ligger där de ligger på rankingen tack vare sina framgångar på grus, tvärtom.
Under hela säsongen förra året så spelade Thomas Johansson bara två grusturneringar, "Pim-Pim" gjorde fyra turneringar. Resultatet: en vunnen match.
 Det gäller att gilla läget, det handlar mycket om attityden. Du vet att det kommer att bli felstudsar och att rörelseschemat på grus är helt annorlunda än andra underlag. Här ska du glida fram till bollen, säger Thomas Johansson.

Tveksam form
Det som ändå ger svenskarna om inte favoritskap totalt sett så i alla fall ett mindre övertag är ett par faktorer:
Fransmännens form.
Grosjean är egentligen en topp 10-spelare. En ljumskskada gjorde dock att han missade slutet på förra tennisåret. Han har också tvingats till ett kortare avbrott i år på grund av skadeproblem. Fransmannen ses som en komplett spelare men grus är ändå ett sämre val för honom än ett snabbt underlag. Mathieu trivs desto bättre på grus men har inte alls samma spets i sitt spel.
Inomhusfaktorn.
Det är skillnad på grus och grus, i alla fall om det är inskyfflat till en inomhushall.
 I den här hallen ger min serve nästan lika mycket utdelning som på hardcourt, säger Joachim Johansson.
 Thomas vet ju att grus är hans sämsta underlag men nu är det inomhus och han är i bra form. Det hade varit betydligt värre om det varit Spanien borta, elva grader och utomhus, säger Johanssons tränare Magnus Tideman.
 Vi har ju märkt på träning att det kommer att bli korta bolldueller, vilket gynnar oss, säger Thomas själv.
Frankrikes dubbelval.
Den nation som vinner dubbeln vinner också själva matchen. Så brukar det vara och med en konflikt där vissa franska spelare inte talar med dubbelspecialisten Fabrice Santoro så valde kaptenen Guy Forget att peta Santoro, något som naturligtvis gynnar Sverige.
Seger i lördagens dubbel skulle öppna för svenskt avancemang och franskt fiasko.
 Jag skulle vilja säga att alla matcher är öppna. Hur som helst ska det här bli en jävligt rolig match, säger Wilander.

Mer läsning

Annons