Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiomila utan segerförhoppningar

För två år sedan var Sundsvalls OK bästa svenska klubb i damernas 10-mila. Så sent som i fjol vår vann Katarina Allberg, Karin Noborn och kompani Kopparkaveln i konkurrens med alla de bästa svenska klubbarna. Men när en av de största svenska idrottsklassikerna i år firar 60-årsjubileum tvingas SOK:arna kämpa för att hålla sig under 100-strecket i världens största orienteringsstafett.

Annons
Sussie Pettersson, Thomas Unander, Markus Frödin, Karin Kjellman och övriga elitlöpare i SOK får ursäkta, men storhetstiden för de svart-vita skärmletarna, som skämt bort oss med att mer eller mindre regelbundet leverera SM-medaljer, ser ut att vara över.
När 10-mila avgörs i Kungsängenskogarna saknas merparten av de löpare som de senaste åren utgjort stommen i klubbens framgångsrika stafettlag.
Katarina Allberg, numera boende i Kanada, tog farväl från elitorienterandet vid fjolårets SM-tävlingar i Ångermanland.
SM-segrarinnan från 2002 var en av de fem SOK:are som för tio år sedan sprang hem segern i damernas 10-mila.
Tillsammans med kompisarna Annika Andersson, Karin Noborn, Karin Hellman (Spjut som gift), samt Annika Zell upprepade hon och SOK segern året därpå. Men då laget för första gången sedan dess helt saknar någon av de fem i vinstlaget är det bara att konstatera att liknande framgångar lär vänta på sig.
Inför årets säsong har SOK tappat både på dam- och herrsidan.
I januari bytte fjolårets SM-sexa Tom Quayle och Anna Danielsson ut Medelpad mot den australiensiska huvudstaden Camberra.
Det är Toms hemlängtan i kombination med en trög arbetsmarknad för journalisten Anna, som fått paret att lämna Sundsvall och dess elitklubb för studier och arbete \"down under\".
Den flyfotade \"assien\", som vid höstens VM i Västerås slog till med en 14:e plats i långdistansloppet, har varit klubbens starkaste kort på herrsidan sedan Lars Holmquist lade ner landslagssatsningen för några år sedan. Så tomrummet är stort.
Det är med blandade känslor jag lämnar Västernorrland, berättar Anna, vars största framgångar skördats i OK Nolaskogsarnas dräkt.
I början på 90-talet vann hon JSM och betraktades som en av landets största framtidshopp på spinnsidan i konsten att med karta och kompass ta sig fram i skog och mark. Mängder med skador och sjukdomar satte sedan käppar i hjulen, men som träningsansvarig i SOK under de senaste åren lyckades hon komma tillbaka till skiktet närmast under landslagseliten.
Men nu är detta altlså historia och dessa avbräck blir inte mindre kännbara av att framtidshoppet Fredrik Noborn byter klubbadress. Efter snart fem studieår i Uppsala väljer orienteringstalangen att i år representera OK Linné.
Jag har tränat med Linné under hela min tid i Uppsala och tror att det kan ge lite extra tränings- och tävlingmotivation att också tävla för klubben där jag har min vardag, säger Noborn.
Storasyster Karin, den ende som finns kvar i klubben från den långa storhetstiden, gör ett uppehåll i orienterandet i vår. Hon väntar barn tillsammans med landslagsmannen Tobias Noborn.
I vilken klubbdräkt hon sedan gör come back är sedan en öppen fråga...

Per Nylander

Fakta Sundsvalls OK i Tiomila
SOK-damernas placeringar i Tiomilakaveln 19952004: 118111319816595.
SOK-herrarnas placeringar: 851263919462886199.


Katarina Allberg, Karin Noborn och Sussie Pettersson satte troligen punkt för en tjugoårig glansperiod för Sundsvalls OK då de i fjol vann Kopparkaveln. Det lär dröja åtskilliga år innan kvartetten i bakgrunden, Malin Johansson, Annika Nilsson och Linda Edström, från kombinationslaget Kovland/Sundsvall/ Midälva, som vann ungdomskavlen härom året kan föra distriktet till toppen igen.
Foto: Per Nylander


Mer läsning

Annons