Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjeckien till semifinal efter rysare

I fjol slog USA ut favorittippade Tjeckien efter straffläggning i hockey-VM:s kvartsfinal.
I år var det Tjeckiens tur att vinna — som får möta segraren av Sverige och Schweiz i lördagens semifinal.

Annons
Stora matchhjältar i 32-matchen blev Martin Rucinsky, straffläggningens enda målskytt, och målvakten Tomas Vokoun som inte släppte in en enda.
 Det var otroligt skönt att få vinna den här gången. Straffläggning för en målvakt är på något sätt både det bästa som kan hända och det sämsta. Antingen blir du hjälte eller så är det ditt fel. Nu var det min tur att lyckas, sade Vokoun.
Men det såg illa ut ett tag för tjeckerna.
USA:s målvakt Rick di Pietro, som inte har spelat alls under NHL-lockouten, gjorde en strålande match och motade 50 av 52 skott.
Tjeckerna var spelmässigt överlägsna under hela matchen och skapade mängder med chanser framför New York Islanders-målvakten, men han briljerade med bra plockhandske och superb klubbteknik.
 Han var riktigt bra, men vi visade prov på riktig bra moral i laget när vi lyckades komma tillbaka från två måls underläge, sade Vokoun.
Det var i slutperioden som de, tack vare mål av Marek Zidlicky och Jaroslav Spacek, kom ikapp och tog matchen till förlängning.
USA spelade annars mycket smart i de två första perioderna.
Tjeckerna hade det mesta av puckinnehavet, men amerikanerna var effektiva när chanserna väl dök upp.
Mike Modano styrde in 10, precis efter att de hade klarat av spel i numerärt underläge och Mark Parrish kunde slå in 20 i spel fem mot fyra.
Men Tjeckien vände och gick om och Vokoun fick även revansch på Andy Roach. I fjol var amerikanen hjälte, nu missade han sin straff.
Tjeckiens superstjärna Jaromir Jagr var dock anonym, och saknade helt skärpa i avslutningarna. De två frilägen han ändå fick, missade han grovt liksom den straff han slog.
Nu väntar semifinal mot Tre Kronor eller Schweiz för tjeckerna.

Mer läsning

Annons