Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tom trampar på mot eliten

Ett toppresultat på Alnötrampen för två år sedan gav mersmak. Motionären Tom Sahipakka blev tävlingscyklist. Idag är det full satsning på karriären i den tidskrävande sporten.

Annons
27-åriga Tom Sahipakka är uppvuxen på Alnö och har hållit på med skidåkning under hela uppväxten. En gång per år har han också kört Alnötrampen på cykel, mest för skojs skull.
Men för två år sedan blev han biten.
Jag kom trea efter två tävlingscyklister och tyckte att det vore kul att se hur långt en satsning skulle räcka.
Sagt och gjort.
En satsning blev det.
Sedan 1,5 år tillbaka arbetar han enbart halvtid för att resten av tiden kunna ägna sig åt cyklingen.
En sport som är krävande så väl tidsmässigt som fysiskt.
Och Tom Sahipakka har full stöttning från både sambon Marina, sina föräldrar och Sundsvallscyklisterna.
Men någon tränare har han inte.
Pappa och jag har alltid varit intresserade av konditionsidrott, så nu laborerar vi själva. Vi läser mycket om hur man ska träna och provar oss fram. Och utan mina föräldrars ekonomiska hjälp hade det heller aldrig fungerat, säger Tom.
Hans tävlingscykel som är speciell för just tempolopp går lös på omkring 50.000 kronor och det gäller att cykeln är i topptrim.

Service på högsta nivå
Dessutom behövs service på högsta nivå.
Tom körde mot eliten för första gången i år i Skandisloppet i Uppsala. För att tävla i Svenska cupen, där Skandisloppet ingår, måste man ha servicebil och mekaniker med sig under tävlingen.
Klubbkompisarna Robert Edin och Christer Lundholm ställde upp utan att blinka.
De satt och körde bakom klungan i över fem timmar, men behövde lyckligtvis aldrig göra nåt eftersom jag slapp punktering och andra problem. Klubben hjälper mig jättemycket, säger Tom.
I fjol körde Tom åtta-nio tävlingar och han har hela tiden förbättrat sina resultat.
I år har han redan två kanonresultat, han vann seniorklassen som är snäppet under elitklassen i Östgötaloppet och blev trea på ett etapplopp på Hammarön utanför Karlstad.
Nu siktar han på en topp-tio-placering på det 50 kilometer långa tempoloppet på SM den 17 juni.
Det skulle vara väldigt bra. Det beror lite på hur många utlandsproffs som kommer hem. Men det lär krocka med stora tävlingar utomlands.

Stort steg
Tom är medveten om att steget fram till den absoluta toppen är stort.
Men i cykling gäller det att skynda långsamt, förklarar han.
Det krävs många timmars träning för att man ska bli bra och man kan inte börja träna så mycket direkt. Vi får öka successivt.
Han talar om år av träning och säger att han tycker att det är synd att han inte började satsa på cyklingen när han var 20 i stället. Men konstaterar att de flesta cyklister når sina bästa resultat när de är över 30 och att det än finns några år kvar att ge.
Toms specialitet är tempolopp, vilket innebär att man startar en och en och kämpar mot klockan. Det påminner mycket om skidåkningen som Tom höll på med på ungdomsnivå.
Att han är 27 år och nyss börjat satsa spelar ingen roll.
Nu slipper jag ångra mig senare i livet. Man lever bara en gång, säger han.

Mer läsning

Annons