Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy Salo ger upp sin målvaktskarriär

Tommy Salo bryter sitt kontrakt med Modo. Den 34-årige målvaktshjälten ger upp sin målvaktskarriär.
—  Det finns flera faktorer som spelat in när jag fattat mitt beslut. Det viktigaste är att jag inte längre har den rätta motivationen, säger Tommy Salo till TT.

Annons
Tommy Salo har en fantastisk karriär bakom sig krönt med OS-guld för Sverige och Tre Kronor i Lillehammer 1994 och VM-guld 1998 i Wien.
När det för ett år sedan blev klart att Salo skulle lämna NHL efter tio framgångsrika säsonger och flytta till Örnsköldsvik och Modo såg många Modo-anhängare det som en av klubbens viktigaste värvningar någonsin.
Men trots Tommy Salo i målet och massor med världsstjärnor i laget med Peter "Foppa" Forsberg i spetsen slutade jakten på klubbens andra SM-guld allt för tidigt och allt för snöpligt.

Förståelse för Salos beslut
För några dygn sedan tog Modos framfart i SM-slutspelet slut i Kempehallen, där Färjestad blev för svårt. På torsdagens förmiddag fick Modos klubbledning en ny motgång då Salo lämnade besked om att han slutar.
 Vi har haft ett samtal med Tommy och vi i Modo har full förståelse för hans beslut, även om det känns tungt för oss, framhåller Modos sportchef Bengt Hedin.
Tommy Salo har lastats för några av Tre Kronors största hockeyfloppar genom tiderna. OS-smällen mot Vitryssland i Salt Lake City och den snöpliga sortin redan i kvartsfinalen mot Tjeckien i World Cup förra året. I vinter har Salo mer eller mindre hånats av motståndarpubliken i flera elitseriearenor.

Pallade för psykningarna
 Det är ju en del i "kriget" på läktaren. Att på olika sätt försöka psyka motståndarna. Det har nog inte fått den effekt som motståndarpubliken trott, utan det har bara blivit en extra inspirationskick. Jag har tyckt att det varit rätt kul att spela den här säsongen, även om det inte gått så bra för mig och för laget som jag hoppats på, säger Tommy Salo.
Trots att Salo bryter sitt tvåårskontrakt redan efter ett år och överger målvaktssysslan i Modo så vill han bli kvar i Örnsköldsvik.
 Jag har funnit mig väl till rätta och trivs bra i stan. Jag kommer att bo kvar tills vidare och Modo har visat intresse för att ha kvar mig på ett eller annat sätt i sin organisation. Och det är helt klart ett ömsesidigt intresse, understryker Salo.

Vill vara kvar inom hockeyn
TT: Kan ett tränaruppdrag vara aktuellt?
 Vi har inte pratat några detaljer än. Modo-ledningen har ju betydligt mer akuta saker att ta hand om just nu. Inte minst kontraktsförhandlingar med de spelare som skall fortsätta att försvara Modos färger. Men som det känns just nu vill jag nog även i fortsättningen syssla med något inom ishockeyn, säger Salo med ett stort lugn.
När Modo-ledningen i ett pressmeddelande basunerade ut att Salo bestämt sig för att sluta så betonades att Salos höftproblem var en av de tyngst vägande skälen.
 Det är ju något som jag dragits med under så gott som hela min karriär och något som jag lärt mig att leva med. Problemen och smärtorna har ju inte precis blivit bättre med åren.

Bara goda minnen
I mer än tio års tid har Tommy Salo från Surahammar varit burväktare i Tre Kronor. Han har varit en av de mest framgångsrikaste svenska målvakterna i NHL. Under tio säsonger vaktade han med framgång målet i totalt 548 matcher i NHL-seriespelet och Stanley Cup.
 Det har varit en fantastiskt tid. Jag har bara positiva minnen. Visst känns det något extra när man tänker tillbaka på OS-finalen i Lillehammer och straffdramatiken, men det är ändå helheten som betyder mest. Det är svårt att plocka ut någon enskild match eller händelse som det största under karriären, säger Tommy Salo.

Mer läsning

Annons