Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåring jobbade över — då blev det SM-guld

Det fanns två stora matchhjältar när Iksu för första gången blev svenska mästare i innebandy.
Målvakten Therese Johansson, som stod för två avgörande räddningar — och Madelen Jonsson, som slog in det avgörande målet när Iksu besegrade Pixbo med 3—2 (2—1, 0—1, 0—0,1—0) efter förlängning.

Annons
17-åriga Madelen Jonsson, yngst i Iksus lag i lördagens SM-final inför drygt 9 000 åskådare i Globen, visade vägen med sina två mål i segermatchen mot Pixbo Wallenstam.
Efter 3.47 i förlängningen gjorde hon det avgörande 32-målet och ordnade därmed Iksus första SM-guld någonsin.
 Jag tänkte ingenting precis när jag sköt. Men efteråt kom glädjen, sade hon.
Segermålet påminde mycket om det hon gjorde i första perioden och som innebar 20 till Iksu. Vid båda tillfällena var det Hanna Lundström som assisterade på frislag från vänsterkanten och Jonsson drog till direkt från sin position i slottet.
 Det förvånar mig lite att de gick på samma frislagsvariant två gånger, sade Iksutränaren Curt Söderström, som gör sin första säsong som tränare i laget.
Men någon inövad frislagsvariant handlade det inte om.
 Nej, det var mer en slump, sade Jonsson.

Starka i sudden
Än en gång visade Iksuspelarna att de är starka i slutet av matcherna. Finalen var bara en i raden av sudden death-segrar den här säsongen. Därför var det ingen större oro i Iksubåset när ställningen visade 22 vid full tid.
 Vi kände igen situationen och sade till varandra att "nu vet vi vad som kommer att hända". Vi visste att den skulle trilla in, sade Söderström.
Men om det inte hade varit för målvakten Therese Johanssons storspel hade det antagligen inte blivit någon förlängning. I mitten av tredje perioden räddade hon först Maria Sahlins skott, och bara minuen senare Maria Dalenfjälls friläge.
 Jag hade flyt i dag och det kändes bra hela tiden. Jag var aldrig nervös. Men på deras första mål måste jag ha varit felplacerad, sade Johansson.

Gav svar på tal
Det första Pixbomålet kom i slutminuten av första perioden genom Anna Jansson och var psykologiskt viktigt för göteborgarna, som då låg under med 02. Iksu hade ett klart grepp större delen av första och spelade stabilt både i försvar och anfall. Men Pixbo spelade upp sig i andra och fick in kvitteringen. Tredje perioden blev mest ett avvaktande ställningskrig med ett par chanser åt båda håll.
Iksu, som haft rykte om sig att vara som bäst när det inte gäller, gav svar på tal och har nu bevisat att laget är just bäst när det verkligen gäller.
Särskilt genom Madelen Jonsson och Therese Johansson.

Mer läsning

Annons