Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båthseger i derbyt

/

Med Erik Adielsson i sulkyn var Conlight Ås först över mållinjen när Svenskt travderby avgjordes på Jägersro.
Det innebar glädje och en tredje derbyseger för Bergsåkerstränaren Svante Båth.
– Jag är så otroligt glad över att jag fick vinna det här loppet åt Svante, säger segerkusken.
– Det är fantastiskt på sättet han gör det, säger Båth själv.

Annons

Svante Båth var oerhört nöjd efter sin andra raka derbyseger. Imponerad av Conlight Ås och Erik Adielsson.

– Framför allt är det sättet han gör det på och jag måste berömma Erik, han är kall och det känns otorligt skönt.

Bergsåkers Henrik Svensson angav tonen och gjorde ett allvarligt försök när han gick till en tidig ledning med Serious Try. Svensson var med länge, men räckte inte hela vägen.

Det gjorde Conlight Ås efter rejäl dramatik. Adielsson ryckte tussarna och stormade över mållinjen och vann till slut lika knappt som säkert. Adielsson kunde också ha varit kusk till Poochai i fjol eftersom Svante Båth hade hela fyra hästar i derbyfinalen. Men han valde att köra Västerbo Fantast som slutade trea. Poochai kördes till seger av Örjan Kihlström.

– Det är klart att jag hellre hade stått i vinnarcirkeln tillsammans med Svante och Poochai. Därför känns det här väldigt roligt att vi får vinna derbyt tillsammans, säger Adielsson som körde hela sista varvet i tredjespår, men kunde smita förbi ledande Västerbo Eclair strax före mållinjen.

– Hästen var bara bäst och en värdig vinnare. Det blev ett tungt sista varv men han klarade det också. Svante har utvecklats som tränare, han är iskall i sin matchning och hästarna är i toppform till de stora loppen, säger Adielsson.

Ulf Ohlsson hade inte riktigt repat sig efter den tuffa avslutningen på Derbystoet i loppet innan. Då såg Ohlsson ut att gå mot en skön seger, men det avslutades i stället med galopp över mållinjen bakom Maya Gold. Tufft för Ohlsson och tärnaren Per Linderoth.

– Det var jävligt surt, hon började rulla mer och mer ... sedan blev det galopp, säger Ohlsson som inte heller hade någon lycka i derbyt med Global Revenge som aldrig riktigt var med i matchen.

Segern i Derbystoet, och förstaprismiljonen, gick i stället till Erin Boko till tränaren Timo Nurmos stora glädje.

– Jag har alltid gillat den hästen, hon är fin, otroligt fin. Hon har allt och det är alltid stort att vinna stora lopp, säger Nurmos som fick segern tack vare Ohlssons galopp.

– Det är alltid dramatik, jag tycker att hon är en värdig vinnare, säger Nurmos.

För Per Linderoth och Olympia Gold blev det en fjärdeplats i Derbystoet.

I derbyt, med två miljoner i förstapris och en gul segerkavaj var det Svante Båth som fick glädjas mest. Där Conlight ås var först i mål till 4,28 gånger pengarna.

Och Erik Adielsson kände bara stolthet över att få köra Bergsåkersprofilens hästar.

– Han är en mästare och har vuxit flera klasser de senaste åren. Jag är otroligt tacksam över att få köra åt Stig H och Svante, jag trivs otroligt bra med dem, säger Adielsson.

Två kom Västerbo Eclair, körd av Joakim Lövgren, och på tredjeplats kom Flex Lane med Johnny Takter i sulkyn.

Efter fjolårets seger var Svante Båth smått chockad. Nu tog han framgången med lite bättre fattning.

– Jag njuter mer den här gången, har lite bättre koll. Det känns välregisserat att vi nu får stå här i vinnarcirkeln tillsammans, sade Båth.

Tradition är att vinnarna tilldelas en gul kavaj. Båth gav bort sin kavaj till hästskötaren Jimmy Andersson. För Andersson var det också andra raka derbysegern. Han skötte även om fjolårsvinnaren Poochai.

– Jimmy har betytt väldigt mycket för hästens utveckling. Det har varit höga toppar men också djupa dalar med Conlight Ås, säger Båth.

Mer läsning

Annons