Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är mördande konkurrens oavsett kön"

/

Jennifer Tillman har upplevt en drömsommar, med Elitloppet som särklassig höjdpunkt.
På lördag gör 31-åringen från Bollnäs sin första start i Sundsvall Open Trot – och hoppas på ännu en fullträff bakom succéhästen Royal Fighter.
– Vi fick ett perfekt spår så det är bara att gasa och se var vi hamnar, säger Jennifer i en öppenhjärtlig intervju med sporten.

Annons

Det skulle kunna gå att backa bandet tillbaka till ungdomsåren i Bollnäs där Jennifer Tillman sådde fröet till en karriär som de senaste åren tagit fart på allvar.

Eller varför inte till åren i Mantorp, dit hon flyttade som 19-åring, för att jobba som lärling hos Jörgen Axén. Lärorika år där hon lade grunden till den kusk Jennifer är i dag.

Det dräller av duktiga tjejer inom travsporten, men få tillhör den där lilla procenten som fortsätter förbi att vara hästskötare i något stall.

Och skulle de ta sig igenom nålsögat och bli tränare eller etablera sig som kusk kan de räkna med att de ögon som granskar varje steg som tas inom travet granskas extra noga om du tillhör det kvinnliga könet.

En som klarade "sållningen" och tog klivet ända upp bland de svenska stjärnorna är Jennifer Tillman.

– Det är ju så att jag klarat mig bra, men på nåt sätt så har jag väl fått bevisa mer eftersom jag är tjej, men jag ska inte klaga eftersom det gått bra för mig. Men det finns ingen anledning att det ska vara så, och jag förstår att många stannar efter vägen och tycker det är jobbigt, säger hon.

– Det borde ju kunna vara 40 procent kvinnor för alla tävlar på lika villkor. Men det har ju alltid varit en sport för killar. Helen A Johansson hade det ju väldigt tufft på sin tid och det är inte bra än.

Men att det skulle vara unikt för tjejer att ha det svårt i en tuff bransch som travet vill inte Jennifer säga.

– Det är ju tufft som kille redan. Det är en hård värld överlag inom travet, det är mördande konkurrens oavsett kön. Det är många som varit en duktig lärling och fått chanser där. Att sen slå sig in som proffs är väldigt svårt, att köra och tävla mot de bästa. Att få chanserna.

Hon har själv blivit del i en utveckling som lett till att alla stora lopp, inklusive V75, till största del körs av samma klick kuskar. I bland kommer diskussionen upp om det exempelvis leder till kompiskörningar i loppen eftersom kuskarna hela tiden stöter på varandra.

Men det tillbakavisar Jennifer Tillman bestämt.

– Det är kanske trist att det hela tiden är samma kuskar som kör alla stora lopp. Det är roligare med mångfald, det händer mer då. Sitter du i defileringsvolten är alla trevliga och glada, men när starten går så är man fiender. Det är inte kompiskörningar eftersom man hela tiden kör häst åt olika ägare. Så det går inte att ge och ta till varandra.

Men är kuskarna kompisar vid sidan av?

– Jo så är det, det vore ju väldigt jobbigt om man gick runt och hatade de andra.

Har du någon kuskkompis du hänger med på tävlingarna?

– Erik Adielsson känner jag ju väl vid det här laget, man känner de flesta även om man inte har varandra i omklädningsrummet. Men jag har ingen bästis. Men det är flera som åker på semester ihop och så.

Inför Sundsvall Open Trot är hon (som vanligt) ensam kvinna bland kuskarna i startlistan. Royal Fighter fick spår två och ett perfekt läge att köra för ledningen. Hästen gjorde ett bra lopp som trea i Åby Stora Pris för två veckor sedan och formen är bra.

– Det är ett tufft lopp, men han är en av dem som kan vinna. Vi fick ett perfekt spår så det är bara att gasa och se var vi hamnar, säger Jennifer, som inte känner några nerver inför sin första start i storloppet.

Där betyder rutinen hon fått under sommaren väldigt mycket.

– Det är ju skönt att ha kört lite stora lopp, har man kört Elitloppet blir det inte större, så nu är man van, lite så är det. Det här är ju den bästa sommar jag har haft, från Elitloppet och framåt. Man har väl drömt om de här loppen tidigare, nu har man fått köra flera storlopp, säger Jennifer.

Hon hann dessutom med lite TV då hon tillsammans med Erik Adielsson var med som tränare i TV4-satsningen "Stjärnkusken" – ett program som gjorde att Jennifer fick återuppleva minnen och påminnas om varför hon en gång fastnade för travet.

– Det var jättekul att vara med och de som var med var bättre än vad man kunde tro på förhand. Alla tyckte det var så himla roligt och alla blev fast i det. Det är svårt att förklara innan man gjort det hur häftigt det är att köra häst. För mig är det vardag, men jag förstår att de som provar på det blir fast.

Ett mindre roligt sammanhang var den artikel i Expressen som belyste näthatet mot landets kuskar. Då berättade Jennifer att hon fått meddelanden som "Pinsamma subba, åk hem till Mantorp" och liknande från okända människor.

Men några större reaktioner har det inte varit efter det.

– Det var längesedan det kom något, men i bland kommer det ju ett mejl eller ett meddelande. Det är många som har åsikter, man får låta bli att bry sig. Jag vet ju om flera som råkat ut för det och mått väldigt dåligt över det. Men det gäller att garva åt det. Ofta är det väl folk som spelat och åkt dit på det, jag säger att man kanske ska läsa på lite bättre och inte spela bort pengar man inte har, säger Jennifer.

Efter fem år i Stockholm, där hon bor i Sigtuna med tränaren och sambon Henrik Larsson, har basen för det vardagliga livet fått en fast form, och som det ser ut nu är det där Jennifer Tillman slår ner rötterna – trots att längtan till Bollnäs är stor.

– Det blir ju svårt med jobbet, men visst längtar jag. Fast som det känns nu blir jag kvar i Sigtuna, säger Jennifer.

Hur går tankarna inför framtiden, går det att bilda familj och satsa vidare på travet?

– Det är svårt med familj, visst går det att få till. Men i dagläget får det vänta. Nu räcker inte tiden till. Det blir ju ett stort avbräck om man skaffar barn och det är inte något man vill ha i den här branschen. Det år inte att vara borta länge, då glöms du bort.

Mer läsning

Annons