Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är självklart att travet borde förbjudas"

/

Fem dödsfall inom travet de senaste månaderna har gett svarta rubriker.
Och nu är debatten om travets vara eller icke vara i full gång.
– Det går inte att göra travet till en sport som är etiskt försvarbar. Vi tycker även att hästhoppning och dressyr är något som inte borde få förekomma, säger Gunnel Söderback på Djurens Rätt.

Annons

En som gett sig in i diskussionen är Gunnel Söderback, som är distriktsordförande för Djurens Rätt i Västeråsområdet. Så här skriver hon i en kommentar på Mittmedia-journalisten Patrick Sjöös blogg:

"Javisst är det synd om ägarna och arrangörerna! En sådan fin häst! Men hästen då som förmodligen sprang ihjäl sig för att människor spelar på hästar. Helt sjukt! Kulturell blindhet gör att exploatering av hästar, inte minst inom travet, ses som något naturligt. Kan ni inte bara visa lite empati även för djur? Ta reda på, om ni inte ser det, hur djuren behandlas".

Sporten tog kontakt med Gunnel Söderback och bad henne utveckla sitt resonemang.

– Det är självklart att travet borde förbjudas därför att man exploaterar djuren i en verksamhet som går ut på att de ska springa så fort de kan för att vi ska spela på dem. Det handlar bara om pengar, säger hon.

Finns det någon form av trav som skulle vara försvarbar enligt dig?

– Man kan lätt se svart på vitt att travet inte är bra för hästarna. Man sätter på dem en tvingande utrustning och driver dem på ett sätt så att de inte kan välja något annat. Vi tycker även att hästhoppning och dressyr är saker som inte borde få förekomma. Där är det ungefär 50 procent av alla hopphästar som lider av asymetri/hälta.

Men är inte de regler som finns inom travet tillräckliga för att ta tillvara hästarnas intressen så att de inte far illa?

– De djurskyddslagar som finns fungerar ju inte i verkligheten, samhället accepterar djurplågeri. Jag bor utanför Strömsholm och där botar man ju hästar som är skadade. Jag har en artikel här där tränaren Åke Lindblom förklarar hur stora påfrestningar det är på travhästar och hur mycket man måste åka in med dem för att bota alla möjliga skador.

Men hon får mothugg från proffstränaren Jan-Olov Persson som var inblandad i ett av de senaste dödsfallen inom travet då hans kallblod Bandit segnade ner efter målgång på Östersundstravet.

– Jag förstår att aktivisterna får vatten på kvarnen vid såna här dödsfall. Men det är en minutiös kontroll på hästarna, både i träning och vid tävling. Det måste vara glada hästar om de ska leverera, säger han.

Och enligt Jan-Olov Persson går det inte att jämföra trav med djurplågeri.

– Det säger sig självt att om hästarna skulle fara illa så skulle vi inte kunna hålla på med det här. Hästarna måste vara i bästa författning om de ska prestera. Det går inte att missköta dem. Och hästar dör ju faktiskt även när de går i hagen. Dessutom så märker man på hästarna att de tycker det är kul att komma till banan och tävla. Så det här är en tröttsam debatt.

Läs även: Patrick Sjöös blogginlägg

Mer läsning

Annons