Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra chanser att bli bättre än fyra

/
  • Svante Båth och Erik Adielsson med Quid Pro Quo efter segern i Sundsvall Open Trot.

Svante Båth har en fjärdeplats som bäst i travderbyt. På söndag har han goda chanser att bättra på resultatet. Båth har kvalat in fyra hästar till årets derby.
– Osannolikt. Nu hoppas vi på flyt i finalen, säger Bergsåkerstränaren.

Annons

Stig H Johansson klarade av att kvala in fyra hästar 1989, men fick bara med sig ett sjättepris.

Timo Nurmos tränade 25 procent av derbyfältet 2012, men det blev bara en femteplats.

– Jag vet hur svårt det är att lyckas i derbyt och sätter inte upp några särskilda mål. Men visst är det skillnad mot förra tisdagen då man i princip var nöjd med en häst till finalen. Nu har jag fyra hästar med och förväntningarna ökar förstås, säger Båth.

Den nyblivne 50-åringen kvalade in Västerbo Fantast, Pocchai, Västerbo Loveboat och Maverick Man. De två förstnämnda vann och de andra kom tvåa.

Samtliga kördes av Erik Adielsson som valt att köra Västerbo Fantast på söndag.

– Jag har ett väldigt bra samarbete med Erik. Vi tänker rätt lika och allt funkar smidigt. Han fick förstås välja först och valde Västerbo Fantast. Jag kan inte säga om han gjorde rätt, marginalerna är otroligt små, men han har bästa läget med innerspår och får en fin position, säger Båth.

Svante Båth är på väg mot sitt klart bästa år som tränare. Det saknas bara 140 000 kronor innan han passerar fjolårets rekord på 9 miljoner kronor inkört.

Från att tidigare haft cirka 60–70 hästar i träning är han nu upp i cirka 120.

Hur förklarar du framgångarna?

– Jag kan inte peka på något särskilt utan det är flera små pusselbitar som fallit på plats. Jag försöker hela tiden förbättra företaget och organisationen, slipa på detaljer. Jo, en sak har jag förändrat och det är att jag inte behöver fixa banorna längre. Nu är det gårdskarlens uppgift och inför varje träningsjobb är banorna nysladdade. Samtidigt får jag lite extra tid för andra saker.

Förra veckan var "osannolik", som Svante Båth uttrycker det. Tisdagens succé på Jägersro följdes upp av seger i Bergsåkers största lopp – Sundsvall Open Trot med Quid Pro Quo. Förstapriset en miljon kronor, det största Båth har vunnit i ett lopp. Kusk: Erik Adielsson.

– Det var oerhört stort och känslosamt. Det är ju största loppet på hemmabanan och det är svårt att slå det.

Hur rankar du derbykvartetten?

– Det varken kan eller vill jag göra. Samtliga är så nära toppform som de kan bli. Men om jag ska plocka fram något extra från tisdagens sista träningsjobb så var det Västerbo Loveboat. Han har suttit fast två gånger och det har hänt något här.

Svante Båth har tre fjärdeplatser i Sveriges största fyraåringslopp med Quid Pro Quo (2013), Loy Lavec (2007) och Luxury Ås (2004).

Mer läsning

Annons