Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag såg inget, men det gjorde hästen"

/
  • Chelsea Boko och Örjan Kihlström fotograferas med överlyckliga ägare.   Foto: Hans Andersson
  • Hans G Lindskog intervjuar Örjan Kilhlström efter segern i Jämtlands Stora Pris.   Foto: Hans Andersson

En outsider tog hem Jämtlands Stora Pris och 750 000 kronor.
– Jag såg inget, men det gjorde hästen, sa Örjan Kihlström som satt bakom vinnande Chelsea Boko.

Annons

Den sexårige hingsten satt länge långt bak i fältet, men de sista 200 meterna fanns det bara en häst på banan. Chelsea Boko kom som skjuten ur en kanon och El Mago Pellini och Creatine fick stryka flagg.

Vilken start på sommaren för Kihlström, som förra veckan var överlägsen när han vann Elitloppet med Magic Tonight.

– Chelsea Boko var bara bäst, konstaterade han lugnt.

Mellan storloppssegrarna har Örjan Kihlström och Björn Goop spelat in TV-programmet Fångarna På Fortet.

Dagen efter Elitloppsvinsten flög de båda till Frankrike och vidare till Fort Boyard.

– Det har varit fullt upp den här veckan. Men Fångarna På Fortet var kul och spännande. Dessutom fick man lära känna nya trevliga människor, sade Kihlström.

Chelsea Boko – som tränas av Timo Nurmos – har alltid haft krut i bössan. Som treåring vann han Kriteriet på Solvalla. Därefter har hästen varit drabbad av skador och bara gjort 29 starter i karriären.

Kanske har vändningen kommit i vinter, i Frankrike. Sexåringen har gjort väldigt starka lopp på Vincennes i vinter där han tagit två segrar och tjänat över 1,4 miljoner kronor.

Segern i Östersund kom efter ett snyggt smyglopp. Tempoväxlingen kom i utgången av sista svängen och mitt på upploppet hade Chelseia Boko faktiskt avgjort JSP.

El Mago Pellini med Adrian Kolgjini var chanslöst mot Kihlströms fartkanonon.

– Jag hade hört att hästen tränat fint sedan han kom hem från Frankrike och i dag var han bara bäst, sa en lugn och sansad Kihlström till Hans G Lindskog.

Jämfört med fredagens härliga travkväll på Östersundstravet, var lördagen den raka motsatsen. Ett ihållande regn och dessutom full storm under de första V75-loppen.

Banan blev dyngsur (kan man säga det om en travbana?) och förstås tung.

Erik Adielsson, som tillsammans med Kihlström och Goop troligen är Sveriges bästa kusk just nu, berättade om hur svårt det var att köra när han vann V75-1 med Global Revenge.

– Jag såg ingenting sista halvvarvet. Pinnarna som satt som banmarkering var gula och det blev mitt ledljus. Man brukar kunna fixa till glasögonen och skrapa bort det värsta, men bakom Global Revenge vågade jag inte röra mig, kommenterade Adielsson.

Erik Adielsson vann även med Shiraz Brodde. Solvallakusken fick bestämma farten i spets och var ohotad in mot mål.

Den fjärde V75-avdelningen blev dramatisk. I den första starten blåste bandomaren för omstart eftersom King of Mine drabbats av ett materialfel. Men det tog 500 meter innan kuskarna uppfattade omstartssignalen, vilket orsakade en del grymtningar bland kuskar och på läktarhåll.

I den andra starten galopperade favoriten Space Photo i en hård öppning i första kurvan. Robert Bergh satt i sulkyn, som sedan fick se stallets andra häst Digital Archive vinna säkert efter en vass avslutning i tredje-fjärdespår.

– Det är en väldigt bra häst men som galopperat en del tidigare. I dag var han hur säker som helst, för jag ser att han trampat av sig en sko men travade ändå perfekt, sade segerkusken Jan Norberg som vinner ofta med hästar från stall Bergh.

Mer läsning

Annons