Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: "Det är ett dråpslag"

2000 lämnade Åke Svanstedt Bergsåker för att flytta till Axevalla och kronprisen Robert Bergh tog över.
Nu går Bergh i kung Åkes fotspår, men han lämnar ett betydligt större tomrum efter sig.
Det här är ett riktigt dråpslag och jag riktigt orolig för Bergsåkers framtid.

Annons

Jag blev inte direkt överraskad över det beslut som nu är officiellt utan känslan har varit en längre tid att Robert Bergh flyttar.

Men nog svider det och sätter en krisstämpel på Bergsåker.

Banan tappar sin egen Zlatan som under det här året lyckats bli nummer ett i Sverige och det finns ingen som kan fylla tomrummet.

En sådan här dag är det lätt att dra paralleller till när Åke Svanstedt lämnade Bergsåker i början av 2000-talet och flyttade till Bjertorp. Han var i en liknande situation som Bergh.

Svanstedt ville växa och bli störst. Valet blev en central plats i Sverige närmare de stora travbanorna, men också de tunga hästägarna. Han kom till en marknad som var större, dubblerade sitt stall och dominerade travsporten under mer än ett decennium.

Ingen kan klaga på hans val.

Robert Bergh hoppas på en liknande utveckling och kommer säkerligen att dubblera sitt stall på sin nya gård i Göteborg. Han vill komma närmare de stora travbanorna i Sverige, men också sitt andra hemland Frankrike. Mitt tips är att han kommer att dominera som Svanstedt gjorde och då gör han rätt val.

Men för Bergsåker är det en rejäl smäll och betydligt tyngre än när Svanstedt flyttade.

Då fanns en etablerad tränarkår med Robert Bergh, Lasse Lindberg, Christer Nylander, Ulf Ohlsson, Svante Båth och Bosse Eklöf redo att försvara Bergsåkers färger.

Nu är situationen en helt annan.

Svante Båth är kvar och har haft ett starkt år, men pratar om att skaffa en filial i södra Sverige. Det kan vara ett startskott till en flytt.

Ulf Ohlsson är visserligen landets bästa travkusk, men tränar inget och med en lägenhet i Stockholm och tunga arbetsgivare på Solvalla är mitt tips är att han inom några år inte har Sundsvall som bas.

Per Linderoth och Henrik Svensson är sådana tränare som har framtiden för sig, men behöver utvecklas ytterligare en nivå.

Jag fruktar framtiden och ledningen på Bergsåker borde känna en större oro än den som ordförande Thomas Almqvist försöker förmedla:

"Nu får nya kliva in i matchen och försöka fylla gapet som uppstår. Vi har fortsatt fantastiskt fina möjligheter på Bergsåker", skriver han i ett pressmeddelande.

Jag sätter även ett stort frågetecken för hur banan i dagsläget är organiserad efter att travbanechefen Peder Söderman slutade. Ersättaren I dagsläget heter Jens Berglund och är travbanechef både på Dannero och Bergsåker. Det känns som en kortsiktig lösning.

På bara några år har Söderman, sportchefen Henrik Lindgren och tidigare VD:n Johan Sundberg slutat och Bergsåker har svarat med olika organisationsförändringar där posterna bantats.

Och nu Robert Bergh.

Snacka om att banans ledning står inför stora utmaningar.

Mer läsning

Annons