Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Månprinsen gav Gunnar livslusten tillbaka

/

Han föddes i ett plasttält i hagen medan övriga i flocken tittade på.
I dag är han Sveriges bästa kallblod och stjärnan i Gunnar Melanders stall.
– Men framför allt hjälpte Månprinsen mig tillbaka till livet under min stora sorg, säger Gunnar Melander.

Annons

Vi står tillsammans med Månprinsen A.M. i hans hage i Grubbe utanför Kramfors.

68-årige Gunnar Melander berättar om den tunga tiden i livet där han till slut fick livsgnistan tillbaka.

– Om du visste vad mycket jag har att tacka den här hästen för, säger Gunnar och klappar om den svarta hingsten.

Det var sommaren 2011 som Gunnars fru och ständige följeslagare Mona drabbades av hjärtstillestånd i sömnen. Hon hamnade i koma och Gunnar förstod ganska snabbt att hon aldrig skulle vakna mer.

– Jag kände att nu lägger jag av med det här. Jag såg faktiskt en lägenhet i Härnösand i en annons som jag funderade på att köpa. Jag åkte dit och gick förbi lägenheten några gånger, men jag gick aldrig in. Jag kände att om jag flyttar hit så lever jag nog inte så länge, säger Gunnar.

Dottern Elisabeth övertalade honom att åka och starta Månprinsen på Romme i Sleipner Cups final mitt i den djupa sorgen.

– Jag gjorde som hon sa, men i bilen dit tänkte jag "hur ska det här gå?" Jag var verkligen mentalt svag, berättar Gunnar.

Men just den här dagen skulle vändningen komma.

– När loppet gick så vilade jag från sorgen under dessa minuter. Jag hade inte vilat från min sorg tidigare. När vi också vann loppet så tänkte jag att jag ska försöka fortsätta med det här. Jag minns att jag grät så mycket i vinnarcirkeln att folk trodde att jag var sjuk.

Ett par månader senare vann Gunnar och Månprinsen kallblodsderbyt i Östersund och om folk inte förstått det tidigare så gick det upp för alla att vi hade en ny kallblodsstjärna i Sverige.

Men sagan om Månprinsen A.M. började långt tidigare.

Det är faktiskt Järvsöfaks ögon som vi kan tacka för att Månprinsen A.M. i dag springer på våra travbanor.

Låter det märkligt?

Här kommer förklaringen.

– Mamma ringde och ville att jag skulle följa med på något jippo när Järvsöfaks skulle visas upp. Jag hade aldrig gillat kallblod, men mamma tjatade att jag skulle åka med så då gjorde jag det. När Järvsöfaks skulle kliva ur bilen tittade han rakt på mig med sina fina ögon. Han såg så klok ut och jag tänkte "en sån där vill jag också ha!", säger Månprinsens ägare AnnaMaria Öberg och skrattar.

Hon köpte Månskära av Anders Bodin i Nyland. Ett sto som hade AnnaMarias nya favorithäst Järvsöfaks som pappa.

– Sedan började jag fundera över hingst och föll till slut för Svall Ivar som jag tyckte hade en rolig stam. Ett Järvösfaks-sto med Svall Ivar tyckte jag lät bra. Nu i efterhand så var det nog en av mina bättre idéer, säger AnnaMaria.

Månskära stod på lösdrift med en flock andra hästar och då det var dags så födde hon i ett platstält i den stora hagen med de andra hästarna som åskådare.

– Jag fick ett samtal om att hon var på väg att föla. När jag kom dit så låg han där i en pöl. Jag såg direkt att det var en prins och där fick han sitt namn, säger AnnaMaria och ler.

Men karriären började inget vidare och Månprinsen A.M. visade inga jättetalanger.

– Jag beslutade mig för att åka med honom till Gunnar och Mona på sommaren när han var två år. Gunnar såg inte ut att vara så förtjust att ha honom i träning. Men när han fick plats i stallet efter ett par månader så tog han över träningen.

Gunnar minns mycket väl de första veckorna.

– Det var ju inte direkt så jag trodde att det skulle bli en derbyvinnare. Men efter ett par veckor så kändes det bättre. Han började ta åt sig träningen oerhört och det har han fortsatt med sedan dess, säger Gunnar Melander.

I dag är AnnaMaria Öberg och Gunnar Melander ett par.

– Att vi skulle bli ett par stod väl ungefär i 999 gånger pengarna, säger Gunnar och ler men blir snabbt allvarlig.

– Det var ju så att vi fann varandra mitt i min sorg och AnnaMaria hade drabbats av samma sak som mig då hennes man gick bort. Vi trivs väldigt bra ihop.

– Jag tror att vi är ungefär lika knäppa, säger AnnaMaria och de skrattar gott.

På söndag fortsätter sagan om nu 8-årige Månprinsen A.M. Då är det dags för Elitkampen då han för första gången ska mäta sig med kallblodsfenomenet Lannem Silje.

– Jag måste ju tro på att vi kan slå henne. Det är många riktigt bra hästar med i loppet och jag skulle inte förvånad mig om det går 17 första 500. Jag tänker inte vara med i den körningen utan jag vet vad jag har att åka med till slut. Då vill han bara äta upp sitt motstånd, säger Gunnar Melander.

Naturligtvis drömmer Gunnar om att stå där i vinnarcirkeln på Solvalla på söndag med sin kompis som han har haft så många känslosamma turer med hemma i Grubbe.

– När jag är lite deppig och ledsen kan jag åka ut med Månprinsen i skogen. När jag kommer hem så har jag mungiporna uppåt. Det är inte bara den allra bästa häst som jag någonsin haft i stallet. Han är framför allt den häst som hjälpte mig vidare i livet.

Mer trav:

Träffa Jennifer Tillman – första kvinnan i Elitloppet sedan 1996

Mer läsning