Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska stjärnduon satsar på Sundsvall

/
  • Tekno Odin håller på att försöka anpassa sig till sin nya omgivning.
  • Tekno Odin och Öystein Tjomsland – två stjärnor i travsporten som nu kommer att tillbringa en hel del tid i Sundsvallstrakten.
  • Öystein Tjomsland finns redan på plats i stallet på Wolmsta Gård där han snart öppnar en filial.

Norske travtränaren Öystein Tjomsland har vunnit 1 500 lopp och ledde nyligen sin stjärnhäst Tekno Odin till världsrekord. Mycket tack vare träningsmetoder som han utvecklat med Ole Einar Björndalens tränare.
Nu är han på plats på Wolmsta Gård där han i höst öppnar sin nya filial.

Annons

Efter att ha letat efter en filial i Sverige bestämde sig Öystein Tjomsland till slut för Wolmsta Gård utanför Njurunda. Därmed tar han över de två stall som tidigare hyrdes av Svante Båth.

– Det finns många fina lopp här i norra Sverige, och eftersom det är nästan 100 mil att köra från vår anläggning i Norge är det bättre att ha en filial här och sprida ut verksamheten lite mer. Dessutom är prispengarna bra här, säger Tjomsland.

Filialen öppnar officiellt den 20 september och kommer att ha plats för mellan 20 och 30 hästar.

Öystein Tjomsland är en av Norges mest framgångsrika kallblodstränare de senaste åren med drygt 1 500 stallsegrar. I år har hans stall en imponerande segerprocent på över 30 procent.

Läs också: Tjomsland lockades till Bergsåker: "Vi högg direkt"

Bakom framgångarna ligger en lyckad träningsmetod. Tjomsland har under en lång tid använt hjälpmedel som puls- och mjölksyremätare för att anpassa träningen efter hästarnas förmåga.

– På så sätt kan vi lägga upp och anpassa ett optimalt program för varje enskild häst. Det gör att vi håller koll på träningsbelastningen och inte kör slut på hästarna. Alla har inte det tålamod som krävs för att deras hästar ska gå hela vägen och nå sin fulla potential. Knäcker du hästen innan dess kommer den aldrig att nå dit.

En viktig kugge i det här arbetet har, märkligt nog, varit skidskyttetränaren Roger Gruben, som bland annat haft legendaren Ole Einar Björndalen under sina vingar. Men egentligen är det inte så konstigt, menar Öystein Tjomsland.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete de sista 7–8 åren och haft många samtal om hur träningen kan läggas upp och optimeras. Den enda skillnaden mellan häst och människa i det här avseendet är att hästen har fyra ben medan vi har två.

I täten för det lyckade upplägget travar världsstjärnan Tekno Odin. I maj tog den sjuårige hingsten världsrekordet från Järvsöfaks med tiden 1.20,2 över 1 680 meter med voltstart vid ett lopp hemma i Norge. Hittills har han inbringat över 7,7 miljoner i prispengar.

– Det är inte många som får träna en sån individ under sin karriär. Han var en stor talang som ung och har sedan upparbetat sin löpkapacitet. Men han har mer att ge. Får han behålla sitt psyke och motivation kan han vara kvar i toppen i 4–5 år till.

Nyligen fick Tjomsland ytterligare ett kvitto på att träningen går åt rätt håll när tre av hans unga hästar vann var sitt kvallopp till Svenskt Kallblodskriterium på Dannero.

– Kul att så många presterar bra. Det visar på en bredd i vårt stall, säger han.

Mer läsning

Annons