Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planen som gav 900 000

/
  • Kenneth Haugstad efter segern i

Kenneth Haugstad hade en plan inför lördagens E3-final.
Och planen betalade sig bra.
900 000 kronor var segern värd med Heavy Sound som tränas av hans chef Roger Walmann.
– Hela veckan har jag tänkt på taktiken och kom fram till att min chans att besegra favoriten var att slå honom på speed, sa Haugstad.

Annons

I Gävle var det både högtryck och högt tryck på lördagen då V75 avgjordes med några av landets bästa treåriga travare i startlistorma.

Heavy Sound tangerade det svenska rekordet för treåringar vid segern i hingstarna och valackernas E3-final över kort distans – 1.10,9 över 1 640 meter med bilstart.

Jättefavorit i loppet – faktiskt den största i hela V75-omgången – var Poet Broline. Detta med anledning av hingstens överlägsenhet i "långa E3" tidigare i somras för Peter Untersteiner.

Poet Broline pep programenligt till ledningen men Kenneth Haugstad såg snabbt till att ta plats utvändigt med Heavy Sound och i sista kurvan vred Haugstad upp tempot och pressade favoriten.

Hästarna var sida vid och sida och loppet stod och vägde i början av upploppet. Scenariot ändrades emellertid från en sekund till en annan då Poet Broline snubblade till och galopperade 200 meter från mål.

Heavy Sound blev därmed en överlägsen vinnare.

– Jag har tänkt hela veckan på taktiken och kom fram till att min chans att slå favoriten var att ligga lugn i dödens och slå honom på speed. För min häst är väldigt, väldigt speedig. Jag tryckte upp tempot 400 kvar och då gick det fruktansvärt fort i ett par hundra meter och jag tror det var det som avgjorde loppet, sa Kenneth Haugstad.

Den 38-årige norrmannen bytte Halmstad mot Solvalla och Roger Walmann i fjol våras och menar att han inte ångrat det draget en sekund.

– Vi går väldigt bra ihop, jag och Roger. Det här är också det största jag upplevt i travet. Jag sitter och tränar hästen i stort sett varje dag och har följt hästen sedan första gången han kom till Mälsåker, det är fantastiskt, sa Kenneth Haugstad.

Lennart Ågren (AB Svensk Reklamfinans) satsar hårt på travet och har 70-talet hästar i Roger Walmanns träning, däribland vinnaren av Elitloppet Magic Tonight och lördagens E3-vinnare Heavy Sound.

Stoavdelningen i E3 blev en fartfylld historia. 22-årige Adrian Kolgjini vann loppet med familjehästen Princess Face som gjorde grovjobbet utvändigt ledaren.

Segertiden 1.11,1 över 1 640 meter meter är nytt svenskt rekord för svenskfödda fyraåriga ston.

Björn Goop rundade av V75 med egentränade Dominator efter ett dramatiskt upplopp som fastställde den fina utdelningen 439 292 kronor för sju rätt. Sex rätt betalade 1 728 kronor och femmorna 127 kronor.

Mer läsning

Annons