Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snacka om dominans

Annons

Rikstotovinnare tränade på Bergsåker under 2014 ändade i antalet 68! Rekordet var tidigare 59 segrar under ett år. En bästa notering som vi knappast kan konkurrera med de närmaste åren om man betänker att 39 av dessa vinster togs av hästar som är tränade av Bergh. Båthtränade hästar som lyckades med samma bedrift var 22 till antalet, ett mycket gott resultat tycker jag. Alltså endast sju tränarsegrar tagna av de övriga licensierade på min hemmabana, snacka om dominans. Luckan efter Bergh blir inte lätt att fylla.

Snacket om barfotakörning har varit igång rejält under den senaste tiden. I frågan om vi ska ha något förbud mot tävlande utan skor anser jag att detta ska gälla under bestämd tid, till exempel 1/11 till 28/2. Då vet vi att våra hästar ska vara balanserade för tävling med skor och därmed inte ha "för långa" hovar. Hästens hovar måste nämligen avverkas för att inte vara för stora att tävla med om du tvingas köra med skor; kör du utan hovbeslag måste hovarna vara en aning utvuxna för att ha att slitmån av sulan. Problemet är att tid/möjlighet ofta inte finns för omskoning om vi sent på tävlingsdagen meddelas förbud för barfotatävlande. Övrig tid på året anser jag att endast banveterinären ska äga vetot i frågan. Tränaransvaret gäller annars, oavsett vilket banunderlag som erbjuds, om vi ämnar tävla utan skor på våra hästar. Det börjar dra nu i tävlingsnerven efter att få delta på travbanorna. Det kanske inte tar så lång tid ytterligare, vill känna att mitt öga ska tåla påfrestningarna med grus och damm. Jag börjar träningsköra under de närmaste dagarna och sedan får jag avgöra om min syn och tålighet är tillräcklig. Vore kul att kunna vara med på banan inom snar framtid.

V75-tävlingarna i lördags på Jägersro bjöd på flera godbitar. Den främsta var Calvin Borel: där har vi antagligen något för de stora bataljerna i framtiden. Ytterligare en häst med storloppskaliber ifrån Conrad Lugauers stall, en tränare med hög kvalité enligt min mening.

Harry Haythrow övertygade i Gulddivisionen och detsamma får vi åter säga om Peter Untersteiner. Två snygga vinster bärgades denna lördag och kanske Adielsson et concortes får huka sig i V75-ligan kommande år!?

Snyggt var det att se Stefan Söderkvist agera med Youana, snabb start och släppa ledningen, sedan smidigt utåt i banan när luckan uppenbarade sig utan att störa någon konkurrent. Jag anser att Stefan är rejält underskattad som kusk och en fantastiskt juste och rättvis kollega, lika ordentlig privat som på tävlingsbanan. För övrigt är han Sundsvallsbördig.

Man kan ha åsikter om Johnny Takters styrning i sista sväng med Staro Hollywood då en påkörning av benen på Joakim Lövgrens häst i sista kurvan, renderade i en diskvalifikation i V75 avd-4. Måldomaren hamnade i en prekär situation, inte helt lättlöst. Faktum är att nämnde Johnny kanske hade tur i bedömningstombolan föregående söndag i Örebro med Art On Line. Han tog samma chans då och lyckades skaffa sig plats genom att flytta på en "trött" konkurrent och köra in sin häst i ett spår som såg ut att tillhöra det utvändiga ekipaget. Kanske tur med marginalerna den gången, kanske tuffare domare på Jägersro? Tur och otur jämnar ut sig, beslutet senast var säkert inte lätt att ta, hoppas att måldomarnas översiktskamera gav rätt intryck för bedömningen.

Mer läsning

Annons