Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svanstedt hemma på besök

Annons

Lars Järpedal och Olof Thorson är två amatörtränare som tog varsin dubbel-seger på Åbyfältet i torsdags inom V65. Den förstnämnde som tränare, han har snygga 20 i segerprocent under året, den sedan nämnde som både kusk och tränare, snyggt jobbat. Vi måste glädjas när det kommer fram vinnare från nedre led, detta kan medföra att även andra kan känna sig hågade att fortsätta i sporten eller till och med få några att våga satsa och bli nya medlemmar inom travskaran.

Jag anklagade stora tränare för att starta ofräscha hästar i förra krönikan. Den här veckan skrivs det om hästar ifrån stora stall som tävlat utan skor och fått blodvite i hovarna under genomfört lopp. Svagt kan det tyckas av rutinerade tränare, men till deras försvar kan sägas att den här års-tiden läggs det ibland en aning grövre grus på banorna än normalt och även någon minusgrad kan medföra ett ökat slitage på hästhovarna. Detta kanske inte tas med i beräkningen när de tar av dojorna på sina hästar. Tyvärr har vi haft ett flertal fall av detta förfarande under hösten/vintern, så vi får nog akta oss om vi ska ha kvar barfotatävlandet, vi har redan fått känna av indikationer i ämnet under året ifrån Svensk Travsports representanter.

Åbys V75-tävlingar gav oss åter en högoddsare som hette duga. Alltid godmodige Erik Berglöf fick en lucka som inte jag hade kunnat räkna ut, i och med denna lucka blev mitt system uträknat. Om André Eklund hållit i tömmarna kan han själv ha vunnit loppet. Nu inkom han som tvåa, fick betala en bot och får sitta av tid på utvisningsbänken i stället för att han lämnade fördel till medtävlare. Vem har sagt att det är lätt med trav!

Det blev åter en mindre skräll i Gulddivisionen (Nahar svek för en tid sedan) då Knows Nothing var dagens besvikelse, men mina spikförslag på October Kronos och West Wing satt bra. Johan och Peter Untersteiner hade åter framträdande roller och det är något som vi får fortsätta med. Den kontinuitet som de har visat under året är fantastisk. De ända avvikelserna ifrån deras normala standard vi sett har varit när det har gått ännu bättre än förväntat. Där kan vi snacka om hög lägstanivå. Fem rätt alltså på mitt systemförslag, sju rader med fem rätt (x117 kr) gav en slant tillbaka för att använda denna gång.

Solvalla har nöjet att köra V75-finaler på Annandagen och det är många goda namn i startlistorna. Bronsdivisionen är av mycket hög kvalité, flera av dessa hästar kan vara aktuella för riktigt stora lopp under nästkommande år. Tyvärr är det inte fullsatt i start-listorna trots att det är finaler, fyra av sju lopp är ej fulltaliga, så man kanske ska ta sig en funderare om det inte skrivs ut för många lopp i de högsta klasserna runt om i landet. Det är ju trots allt många hästar som har problem att komma med i startlistorna bland de som är mindre bemedlade men inte desto mindre viktiga för sporten, för att kunna behålla så många aktiva som möjligt. Att gödsla ut pengar i halv-besatta lopp för de högsta klasserna och samtidigt använda så kallad snålskala för de som inte har fullt så ”rika” hästar kan te sig en aning märkligt, när så många tränare och hästägare går på knäna ekonomiskt. Med hjälp av uteslutningsmetoden så fick jag fram ett systemförslag till V75 som jag är nöjd med.

Till sist. Åke Svanstedt kommer hem och kör på Bergsåker på lördag och visar upp sina kuskkunskaper. En perfekt dag för publiken att hitta till Bergsåker!

Önskar mina läsare en mycket God Jul och hyser en förhoppning om att tomten är vår själ nådig i år.

Mer läsning

Annons