Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt rekord av Nahar

/

Solvallas V75-finaler blev en härlig fartfest i novembermörkret. Snabbast av alla travade Nahar som vann Gulddivisionsfinalen på svenska rekordtiden 1.10,5.
Förstapriset 250 000 och nioåringen passerade därmed elva miljoner kronor i prissumma.

Annons

Nahar ägs av NHL-stjärnorna Daniel och Henrik Sedin. I maj förra året vann hästen Elitloppet på Solvalla. Samma dag som tvillingbröderna höjde VM-bucklan i Globen.

Robert Bergh ville gärna se ett högt tempo – och det fick han. Första 500 gick efter 1.06,8 med El Sueco i spets. Första varvet travades på 1.09 med Claes Boko i ledning.

Nahar avvaktade som femma i andraspår.

– Jag kunde inte önskat mig ett bättre lopp. Normalt brukar han få göra grovjobbet men nu kunde vi bara åka med och vänta med attacken. Hästen utvecklas hela tiden och är numera travsäker, sade Bergh.

Veijo Heiskanen hade två urstarka vinnare på lördagen. I klass 1-finalen vann Lover Face på 1.12,0 trots ett tufft lopp utvändigt ledaren. Tiden är en rekordputsning med 2,6 sekunder.

Fyraårige Riff Kronos tog enkelt hem finalen i Solvalla grand prix på 1.12,1 efter att ha forcerats till spets varvet från mål.

– Han kunde ha fortsatt några hundra meter till i samma tempo. En otroligt bra häst, sade Heiskanen.

I finalen i Silverdivisionen vann Food Money efter ledning från start till mål. I sulkyn den här gången satt Jennifer Tillman i stället för avstängda Mercedes Balogh. Tillman kunde bjuda på ett segerleende sista biten in mot mål

Förstapriset 220 000 kronor och sexåringen är nu uppe i högsta klassen efter bara 20 starter.

– Det var en fantastisk häst att köra och jag är jätteglad att jag fick chansen. Han har en härlig inställning och vill verkligen tävla. När dom kom upp utvändigt efter ett varv ville han bara dra iväg och jag lät honom sträcka ut lite, kommenterade Jennifer Tillman.

Vinnartiden var fina 1.12,2 över medeldistans vilket är väldigt bra.

Historien om när Thomas Jezek köpte Food Money på Blocket för drygt två sedan tål att upprepas. Lindesbergsamatören vill ha en egen häst som han skulle kunna träna och tävla med. Han hittade Food Money på e-handelssidan och slog till. Priset var blott 12 500 kronor – trots att hästen hade toppstam.

Men det fanns en orsak till det låga priset. Food Money är nämligen född i USA och drabbas därmed av en tvångsprissumma på hela 750 000 kronor. Det innebar att hästen tvingades tävla mot betydligt tuffare motstånd än Jezek hade räknat med.

Mer läsning

Annons