Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travtränare får tillbaka proffslicens

I våras drog Svenska Travsportens Centralförbund in travtränarlicensen för Michael Demmers. Anledningen var att Demmers kommit med osanna uppgifter i samband med registrering av travföl. På fredagen kom glädjebeskedet att Demmers friats av Svea Hovrätt och att han får igen sin proffslicens. – Det känns mycket bra, domen visar att STC inte kan döma och köra med oss travtränare hur som helst, säger han till TT.

Annons
Anledningen till STC:s hårda dom för ett år sedan är följande; i Sverige har avelsgodkända utlandsstationerade hingstar (så kallade listhingstar, oftast amerikanska och franska) rätt att årligen betäcka max 25 ston. Om en sådan hingst är fulltecknad i Sverige kan ston transporteras till andra länder, betäckas med samma hingst och senare registrera avkomman som svenskfödd.
Demmers inkom med osanna uppgifter om att ston skulle ha inseminerats på Åland, då de inseminerats i Sverige. Eftersom fölen inte godkänts i Finland riskerade ett 20-tal hästar att bli statslösa. STC har dock i efterhand registrerat fölen och de får tävla i Sverige.
Svenska Travsportens Centralförbund (STC) tog till storsläggan och dömde Demmers för brott mot det svenska registreringsreglementet för travhästar. Demmers blev av tränarlicensen under två år och fick böta 375 000 kronor. Efter en överklagan till STC skrevs böterna ner till 20 000 kronor.
Och nu får Demmers tillbaka sin licens.
– Det var ett oerhört tufft straff jag fick och det var givet att jag skulle överklaga, inte bara för min egen skull utan för samtliga landets travtränare, säger Demmers.
Tingsrätten ansåg sig ha för lite kunskap i området och överklagan gick vidare till Hovrätten där man gick emot STC.
– Jag hoppas att jag får tillbaka licensen redan på måndag av STC. Det har varit en mycket tuff tid och jag vet ännu inte om jag ska gå vidare om en stämning mot STC, säger Demmers, som tränar cirka 30 hästar.

Mer läsning

Annons