Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre Kronor behöll skärpan mot Danmark

Kenny Jönsson klev av isen med illamående och symptom av influensa. Mattias Weinhandl sänktes av en lårkaka. Det hjälpte inte Danmark. Tre Kronor vann med 7—0, i en match som lämnade ett betydligt bättre avtryck än VM-premiären mot Ukraina.

Annons
Det började ungefär som senast med två svenska mål redan i den första perioden. Men till skillnad från i matchen mot Ukraina i söndags gick Tre Kronor aldrig ner sig.
Mot danskarna behöll Sverige intensiteten.
Då var det lättare att luta sig mot de svenska inledningsmålen 10 genom Daniel Sedin och 20 av Per-Johan-Axelsson innan den första perioden var 13 minuter gammal.
Efter det fick Tre Kronor arbetsro.
Och samtidigt fortsatte tvillingarna Sedin och Mikael Samuelsson att visa vägen.

Effektiva Sedinare
Först gjorde Daniel Sedin 30 i inledningen av den andra perioden. Sedan fixade Henrik Sedin 70 på ett slagskott i slutet av den tredje och krönte en kväll där Sedinkedjan var betydligt vassare än i VM-premiären.
Mot Ukraina var de omständliga.
Mot Danmark kreativa, effektiva och riktigt, riktigt bra.
I det svenske båset stod förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson och såg på med ett leende men helt nöjd fick han ändå inte vara efter måndagskvällen.

Jönsson klev av
Sedan Ukrainamatchen i söndags hade Tre Kronor visserligen fått tillbaka Per-Johan Axelsson efter sin migrän, men redan efter halva första perioden sprack förhoppningen om ett ordinarie manskap.
Anledningen var att backen Kenny Jönsson klev av isen med illamående och inte kunde fortsätta. Enligt landslagsläkaren Lennart Hovelius kände sig Jönsson redan på uppvärmningen matt och frusen.
Illamåendet blev för mycket.
Röglebacken är inte den ende som har haft hälsoproblem i anslutning till VM. Under uppladdningslägret insjuknade först förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson och sedan Henrik Zetterberg. Därefter fick Christian Bäckman känning i halsen, och Per-Johan Axelssons migrän kom i samband med feber och bihåleproblem.
När Jönsson klev av isen åkte han så gott som omedelbart till det svenska spelarhotellet.
Han missade när ett avslappnat Tre Kronor lämnade efter sig ett bättre intryck än mot Ukraina. Han missade också ytterligare ett svensk avbräck, då Mattias Weinhandl tvingades vila efter en smäll mot låret.
Hur illa smällen tog var oklart under måndagskvällen. Enligt läkare Hovelius går det att undersöka skadan ordentligt först på tisdagen.

Enkel seger
Trots avbräcken vann Tre Kronor förkrossande enkelt. Det blev till slut 70 mot ett Danmark som får inrikta sig på att vinna över Ukraina för att undvika spel i nedflyttningsgruppen.
För Tre Kronor väntar ett tuffare test på onsdag.
Då ställs Sverige mot Finland som på måndagen slog Ukraina med 41.

Mer läsning

Annons