Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre Kronor lockar fram fina tjeckminnen

För Sverige var det en svart dag i hockeyhistorien.
För Tjeckien var det...
—  ...en sådan match man kommer att minnas länge, säger målvakten Tomas Vokoun till TT.

Annons
Lördagens semifinal i hockey-VM mellan Tre Kronor och Tjeckien blir ju en repris på den där kvartsfinalen i World Cup, den som slutade med storförlust, fiasko, svekdebatter och byte av förbundskapten.
15 av spelarna i Tjeckiens World Cup-trupp finns även med nu däribland målvakten Tomas Vokoun.
 Jag har fina minnen från den. Vi vann med 61 och jag kan inte ens säga när vi spelade så bra som vi gjorde då, berättar Vokoun.
Det var just Nashville-målvakten som såg till att det blir ett nytt möte.
Han släppte inte in en enda av de fem straffar USA sköt i torsdagens VM-kvartsfinal (22 vid full tid). Och då Martin Rucinsky sköt in sin straff fram till 32, så var Tjeckien klart för semifinal mot Tre Kronor.
 Det var otroligt skönt att få vinna. Straffläggning för en målvakt är på något sätt både det bästa som kan hända och det sämsta. Antingen blir du hjälte eller så är det ditt fel. Nu var det min tur att lyckas.

Såg illa ut
Men mot USA såg det illa ut ett tag.
Amerikanerna ledde med 20 i slutperioden och målvakten Rick di Pietro, som inte har spelat alls under NHL-lockouten, gjorde en strålande match och motade 50 av 52 skott.
 Han var riktigt bra, men vi visade prov på riktig bra moral i laget när vi lyckades komma tillbaka från två måls underläge, sade Vokoun.
Det var i slutperioden som de, tack vare mål av Marek Zidlicky och Jaroslav Spacek, kom ikapp och tog matchen till förlängning. I straffläggningen fick Vokoun även revansch på Andy Roach i fjol var amerikanen hjälte när USA vann kvartsfinalen mot just Tjeckien, nu blev det ombytta roller när Roach missade.
 Det är ingen hemlighet att isen här är riktigt dålig och det gör att det blir svårare för skytten att lyckas med en dragning. Så fördelen ligger hos målvakten, och så hade jag lite tur också.

Vet vad som väntar
Nu byter Tre Kronor Innsbruck mot Wien och kommer att spela semifinal på lördag.
Vokoun vet vad som kommer att vänta.
 Det kommer att bli tufft. Segermatchen i World Cup kommer vi inte ha nytta av nu, det är ju en helt ny match. Oavsett om det vore Sverige eller Schweiz vi skulle möta så blir det ett tufft möte. På den här nivån är alla lag bra, säger han.
Tre KronorTjeckien brukar mycket riktigt bli jämna matcher (bortsett från World Cup-matchen i fjol) där samtliga tre möten under säsongens Euro Hockey Tour gick till förlängning och straffläggning.
På lördag kväll vet man om det blev en minnesvärd match.
Och för vem.

Mer läsning

Annons