Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre Sundsvallsboxare i SM-final

Lördagen blev historisk för Sundsvalls Boxningsklubb nere i Malmö.
Aldrig tidigare har tre Sundsvallsboxare tagit sig till SM-final.

Annons
Det här är otroligt, säger Sundsvallstränaren Christer Starrin, vilken dock är medveten om att det kommer att bli hårda bud i söndagens finalpass.
Redan innan SM-turneringen drog igång i torsdags hade SBK klart men en finalist. Erfan Malai var nämligen en av två anmälda boxare i 51-kilosklassen, vilket innebar direktfinal.
I går fick Erfan sällskap av klubbkompisarna Richard Semakula (64 kilo) och Kennedy Katende (75 kilo).
Richard ställdes emot Maximo Vidal Barria, BK Örnen, en kille som Semakula hade 21 i inbördes möten emot.
Det var jämnt och avvaktande i första, varför jag sade åt Richard att trycka på lite mera i andra. Något han också gjorde.
Maximo är längre än Richard och var duktig på att stå på distans och pricka in slag. Så det blev ingen enkel match, kommenterar Starrin.
Efter halva matchen var det jämnt, men i tredje skaffade sig Sundsvallsboxaren ett försprång som han sedan kunde hålla hela vägen. Poängsegern skrevs till 1914.
I dagens final väntar tyvärr övermäktigt motstånd. Patrik Bogere bantade nämligen ner sig rejält och tog plats i 64-kilosklassen. Bogere är en av de absolut största namnen inom svensk amatörboxning och här ska Semakula helt enkelt inte ha någon chans.
De båda möttes i SM-semifinalen förra året och då stoppades matchen i andra ronden på grund av teknisk överlägsenhet (mer än 20 poäng skiljde), berättar Christer Starrin och fortsätter:
Richard har inget att förlora och vi kommer inte ge bort matchen på förhand. Det gäller att komma inside och dessutom ta sig därifrån utan att Bogere hinner träffa.
Richard Semakula har ett silver och två brons i SM-sammanhang sedan tidigare. Brorsan Kennedy Katende går i dag däremot upp i sin livs första SM-final på seniornivå.
Detta sedan Katende poängbesegrat Cliff Soukka, Redbergslid BK med 2519. Det var första gången de båda möttes och Sundsvallskillen vann tack vare en stark kontringsboxning.
Han blev ofta inpressad i ringhörnorna och fick slå sig ut. Det är första gången som någon boxare har vågat agera så offensivt mot Kennedy. Men han behöll kylan och klarade hem segern, fortsatte Starrin.
I dagens final ställs Kennedy Katende mot regerande svenske mästaren Badou Jack, Stockholms AIF. En boxare han föll mot i fjol i SM-kvartsfinalen.
Kennedy måste lyfta sig ett snäpp till för att ha någon chans. Men han bör i alla fall ha större möjligheter än Semakula, påpekar Christer.
Slutligen möter Erfan Malai forne Sundsvallsboxaren Abdihakim Adaan i sin final. En mycket svårbedömd fight eftersom Adaan inte boxats just något sedan SM 2003.
Kan vi hoppas på ett guld på tre chanser? Sundsvalls BK:s främsta framgång hittills i SM-sammanhang är Thomas Karlssons och Abdihakims två guld från 1998.

Mer läsning

Annons