Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre svenskar vidare i VM-singeln

Under den andra singeldagen i bordtennis-VM fick Jan-Ove Waldner släppa set ifrån sig.
—  Ganska lätt, tyckte han efter 4—2-segern över Norges Istvan Moldovan.
Parhästen Jörgen Persson vann också med 4—2 — men skakades av nye landslagskompisen Pär Gerell.
På tisdagen hettar det till på allvar.

Annons
Veteranernas segrar i andra singelomgången i Shanghai var programenliga. Men olika, trots att det blev 42 i båda.
Och trots att det var Jan-Ove Waldner som hamnade i underläge direkt, var det han som fick den lugnaste resan mot vidare VM-äventyr.
Efter 711 mot Moldovan, med rumänskt ursprung och som i många år spelat för Halmstad i elitserien, tog Waldner fram en del ur arsenalen och gled iväg mot en till sist enkel seger, 711, 112, 119, 811, 116, 112.
 Det var väl vid 85 i fjärde set det klickade lite. Annars var det ganska lugnt, sade Waldner som tappade sex raka bollar och setet.

Nu väntar Samsonov
Men han fick mer och mer betalt för sina servar och 138-rankade Moldovan fick svårare och svårare att hänga med i spelet.
 Jag satsade lite mer på servarna och spelade lite mer aggressivt.
I tredje omgången krävs att Waldner är med direkt. Den nykorade Europamästaren Vladimir Samsonov väntar i VM-singel nummer 58 sedan premiären 1983.
 Spelar jag riktigt bra så vinner jag, sade 39-åringen trosvisst.
 Han spelar säkert, men jag får mina chanser och det gäller att sätta dem. Jag måste spela aggressivt och måste vara med direkt.
Waldner har minusstatistik mot den fjärderankade vitryssen, men påminde om att han 21 i matcher mot Samsonov i VM och OS. Bland annat utklassade Waldner honom i VM-finalen 1997.
 I EM är det ofta så dåligt motstånd att det är lättare att vinna för honom. Han har en hög lägstanivå.
 Jag måste tänka mer mot honom, men hittills har det varit såpass lätt att allting känns okej.

Dramatiskt svenskmöte
Jörgen Persson hade svårare att hålla med om en sådan analys för egen del. Bakom 42 mot 22-årige VM-debutanten Pär Gerell låg en hel del dramatik.
 Jag visste att det skulle bli svårt. Pär slog Kuzmin (30-rankad ryss) med 41 i sin första match och då är man inte dålig, kraxade en förkyld Persson..
Persson vann generationernas kamp med 114, 911, 1113, 117, 116, 119 och såg skärrad ut då han hamnade i underläge.
 Jag vet ju att jag bör vinna. Och jag hade en del problem med hans servar, eftersom han är vänsterhänt kommer jag inte åt riktigt.
 Jag får väl vara nöjd med mitt VM ändå, sade Gerell. Spelet mot Kuzmin var felfritt och Persson skakade jag.
En annan vänsterhänt väntar på tisdagen Timo Boll, tysk med bland annat en Europamästartitel på meritlistan.
 Han är säker men har inga direkt dödande slag, Vi har mötts i tyska ligan två gånger i år, han har vunnit båda men det har varit hårt.
 Jag har fler dödande slag, det måste jag utnyttja.

Även Karlsson vidare
Förutom de båda forna svenska världsmästarna gick även den tredje veteranen Peter Karlsson vidare. Setsiffrorna mot Yang Min, Österrike? 42 förstås.
 Vi har mötts massor med gånger. Jag hade lite dålig koncentration i dag, det är så varmt och stökigt i den här hallen och när han får köra sin offensiv hinner jag inte med. Jag har väl lite mer variation och spelade kanske lite smartare.
Karlsson konstaterade förvånat att en 16-årig japansk talang väntar i tredje omgången. Jun Mizutani slog ut kvartsfinalseedade taiwanesen Chuan Chih-Yuan.

Mer läsning

Annons