Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje gången gillt för Federer

Pete Sampras har gjort det, liksom Björn Borg.
På söndagen lyckades Roger Federer — och det utan några som helst problem.
Finalsegern mot Andy Roddick betydde tredje raka Wimbledon-titeln för honom.

Annons
Han föll ned på centrecourtens gräs, precis som förra året och året dessförinnan. När årets final var över så blev det hela en förväntad repris av förra året mellan de båda.
Roger Federer fick återigen lyfta bucklan, samtidigt fick Andy Roddick stå där med silverfatet som förloraren får, på god väg att samla ihop till en hel servis.
 Jag kom hit med så stora förväntningar på mig...Sampras var en av mina favoritspelare och att tillhöra samma grupp som han och Borg, det känns verkligen speciellt, sade Federer när glädjetårarna torkat.
 Det är tufft för Andy, jag gjorde en fantastisk match, kanske en av mina bästa matcher någonsin men det var faktiskt enklare den här gången än förra året, sade Federer.
För i den här finalen vann schweizaren till slut i tre raka set, 62, 76 (72), 64.
Och för amerikanen fanns inga ursäkter.
 Det känns som jag spelade bra. Jag gjorde precis allting jag kunde. Ändå förlorade jag i tre raka set.
 Han är väl så nära oslagbar som man kan komma. Jag får väl slå ned honom, skojade Roddick.

Snabbt första set
För på tennisbanan och särskilt på gräset finns det ingen som kan hota Federer.
Epitetet geni har han burit länge och återigen blev det bevisat, särskilt i första set. Det var då Federer spelade en tennis som var så nära perfekt det går att komma.
Efter bara 22 minuter var det över, då hade Roddick fått e n boll i schweizarens egna servegame. Det var så skickligt spelat att det bara kunde ge frustration och desperation hos en motståndare. För amerikanen blev det båda delarna.
Visst gav det lite hopp hos publiken när han faktiskt lyckades bryta världsettans serve i början av andra set, men strax därefter bröt Federer tillbaka och i tiebreaket var schweizaren fullständigt överlägsen, vid ledning, 32, vann han fyra raka bollar och tog hem setet.
När han sedan genom en backhandretur bröt fram till 43 i tredje set var det dödsstöten för Roddick och matchen.
Segern och titeln gör nu att Federers statistik blir ännu mer överväldigande:
Han är blott den tredje spelaren någonsin att vinna tre raka Wimbledontitlar sedan 1968 då tennisen blev professionell.Han har nu vunnit 36 raka matcher på gräs, den näst längsta sviten efter Björn Borgs 41 vinster.
Men det mest imponerande med Roger Federer är kanske hans resultat i finaler. När det väl behövs som allra mest, då spelar Federer allra bäst. Söndagens seger var den 21:a finalvinsten i rad, senast han förlorade en final var i Wien 2003.
Han har vid 23 års ålder redan vunnit fem Grand slam-titlar och Pete Sampras rekord om sju Wimbledon-titlar ser numera inte alls oslagbart ut.
Och söndagens förlorare såg till slut bara ett sätt på hur man ska besegra Roger Federer.
 Jag får hoppas att han blir uttråkad.

Mer läsning

Annons