Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tag väntas när skidvärldscupen drar in på Ullevi

Det blir täta, tuffa lopp och ganska mycket folk på läktarna. Så låter tipsen inför skidsprintens världscupfinal på Ullevi. Och det passar Anna Dahlberg, som jagar en silverplats i cupen.

Annons
I VM-sprinten för en månad sedan var det andra åkare som lyckades och hamnade i rampljuset. Emelie Öhrstig skidade hem VM:s enda svenska guldpeng. Lina Andersson och Thobias Fredriksson tog också medalj.
Åsarnas 28-åring Anna Dahlberg blev "bara" fyra. Men i sprintens världscup är hon bästa svensk inför onsdagens avslutning på Ullevis konstsnö. Dahlberg ligger trea, med finska Virpi Kuitunen inom räckhåll 20 poäng före.
Mästare i sprintcupen blir två norska åkare, Marit Björgen och Tor Arne Hetland. Det är redan klart. Men det kan ändå bli en tävling att minnas.
 Det här är inget som vi upplevt förut, att vara inne på en stadion. Jag tror att det kan bli väldigt bra tryck om publiken verkligen är med och hejar, säger Anna Dahlberg.
10 500 biljetter hade sålts på tisdagen. De lokala arrangörerna spekulerar om en publiksiffra någonstans omkring det dubbla. Vädret antas spela stor roll. Det är risk för att vintern i Göteborgsområdet ger sig just på onsdagen och lämnar plats för ett klassiskt västkustregn.

"Tuffare i stadslopp"
Men det lär bli täta, dramatiska fristilsheat på Ullevi, med mycket knuffande.
 Det blir alltid tuffare i stadslopp. Och det är skate och vi kör med skidorna ganska brett. Man vill hålla både stavar och skidor hela, och inte vurpa, beskriver Anna Dahlberg.
 Jag tror att det kan passa mig, Jag har åkt bra på stadsloppen innan. I Düsseldorf i höstas, på en ganska lik bana, var jag tvåa.
Dahlbergs första mål är att vara en av de 16 bästa i tidskvalet, och gå in i utslagstävlingen.
 Det kommer att bli väldigt tufft. I Düsseldorf var det till exempel bara två och en halv sekunder mellan de 16 bästa. Jag behöver göra ett topplopp.
Sedan gäller det att placera sig en bit bättre än Virpi Kuitunen.
 Hon haft problem med skate. Tar hon sig inte vidare, men jag gör det, då kan jag traska förbi, säger Anna Dahlberg, utan att ge sig in på sifferexercis.
Hon är en jämn sprintåkare, men ännu utan någon större seger.
 Jag behöver förbättra starten. Jag är alldeles för seg på de tio första meterna, tycker Dahlberg själv frankt.

Öhrstig har tåont
Emelie Öhrstig, som är nia i sprintcupen, har haft ont i en stortå och inte tränat fullt ut i några dagar. Men Boråstjejen ser fram emot sin "hemmatävling".
 Det skulle vara jättekul med mycket publik. Fast jag vet inte hur mycket bättre man åker för det, resonerar Öhrstig.
Bäste svensk på herrsidan är Thobias Fredriksson, också han av västsvenskt ursprung. Bröderna Fredriksson kommer från Dals Rostock, utanför Mellerud.
Fredriksson är fjärde man i cupen, med tre norrmän före sig. Björn Lind och norrmannen Jens Arne Svartedal är bara en poäng efter.

Mer läsning

Annons