Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga uppgifter lockar – både i träning och studier

/
  • Lita Söderqvist utbildar sig till läkare mitt under satsningen på tyngdlyftning – en kombination hon ser som väldigt positiv.
  • För att bli riktigt bra på tyngdlyftning krävs mångsidig träning. Man ska vara smidig, explosiv, stark och rörlig.
  • Tekniken är viktig för att inte skada sig. Därför känns också läkarstudierna extra gynnsamma då hon lär sig hur kroppen fungerar.
  • Under SM-veckan hamnade Lita Söderqvist på en åttonde plats av totalt 19 tävlande.
  • Lita Söderqvist är endast 21 år och har fina meriter i tyngdlyftningen, samtidigt som hon studerar till att bli läkare.

Ett silver från junior-SM samt en åttonde plats från SM-veckan har hon i ryggsäcken.
Samtidigt som satsningen på tyngdlyftning utbildar Lita Söderqvist sig till läkare.
– Jag får fördelar i träningen av plugget och tvärt om, säger hon.

Annons

När hon var yngre tävlade och tränade hon tennis men under tiden sökte hon en sport som komplement – då började hon styrketräna. Efter hon gått klart gymnasiet var hon sugen på något nytt och lämnade då tennisen. Eftersom hon alltid älskat att tävla var det någon ny utmaning hon sökte – och det var då det började ta fart. I stället började Lita att träna tyngdlyftning och hösten 2013 var hon med i sin första tyngdlyftningstävling.

– Efter den tävlingen var jag helt fast, det var så himla kul! Jag ville bara utvecklas ännu mer och fortsätta tävla, säger hon.

Det som tilltalade henne med just tyngdlyftning var mångsidigheten.

– Det är en kombination av så mycket, man ska vara stark, smidig, rörlig samt explosiv. Och det är häftigt att se hur mycket man kan förbättras hela tiden.

För att lyckas krävs hård träning, men också att man har koll på tekniken.

– Det är ingen större skaderisk i tyngdlyftning än i någon annan sport. Men det gäller att veta vad man gör, säger hon.

Sedan högstadiet har Lita vetat att hon ska bli läkare. Vad hon inte visste då var att hon skulle kombinera läkarstudierna med passionen för och satsningen på tyngdlyftning. Inte heller visste hon hur mycket nytta hon nu som 21-åring skulle ha av den kombinationen.

– Eftersom jag än bara har läst tre terminer är det lite tidigt att säga – men jag har märkt att jag får fördelar i träningen av plugget, och tvärt om, säger hon och fortsätter:

– Jag får större förståelse genom att exempelvis lära mig anatomi. Genom att se hur allt är uppbyggt kan jag också veta ska göra för att maxa mina resultat.

Hon pluggar i Umeå och under terminerna balanserar hon de tunga studierna med vikterna. För det mesta går det bra men kring tävlingar kan det vara svårare att få ihop vardagen. Närmast var då tre veckors träning gick bort precis innan SM-veckan i Sundsvall.

– I vanliga fall hade jag ju hårdtränat under de veckorna, men det gick inte för att jag hade så mycket att göra där i maj. Det var ju inte ett idealiskt läge inför tävlingen, säger hon.

På SM slutade hon på en åttondeplats av totalt 19 tävlanden – ett resultat som hon är nöjd över med tanke på omständigheterna.

– Nu är det bara att ladda om, jag vill ta medalj i nästa tävling.

Första gången som Lita tävlade var det bara runt fem tjejer som ställde upp i hennes klass för 63 kg. Men under åren har intresset i bland damer i tyngdlyftning vuxit enormt. Nu under SM var nästan 20 tävlanden med bara i Litas klass.

– Det är så roligt att allt fler börjar. Det har blivit hård konkurrens i många av klasserna och vi har svenska tjejer som håller bra även ute i Europa.

Ett generellt ökat intresse för att träna på gym, styrketräna och köra Crossfit kan vara bakgrunden till trenden, menar Lita. För några år sedan sänkte man kvalgränserna för att öppna upp för fler tävlande. Nu när det blivit så många kan det vara på gång att sänka gränserna igen.

– Det känns ju jättekul att det är så många så gränserna kan sänkas och så man får kämpa för att komma med på SM och sådana tävlingar.

Men trots att fler tjejer än någonsin håller på med tyngdlyftning uppmanar hon allt fler att börja.

– Det är en så rolig sport och det är bättre ju fler som börjar, säger hon och fortsätter:

– Det är mycket roligare att tävla mot 18 motståndare än mot 3. Då får man kämpa på riktigt, och det är bara kul!

Mer läsning

Annons