Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två mål räckte för Tre Kronor

Niklas Kronwall och Daniel Sedin hittade luckorna högt bakom Martin Gerber. Det räckte. 2—1-segern mot Schweiz betydde att Tre Kronor får spela semifinal i ishockey-VM för femte året i följd. Nu väntar Tjeckien — i en repris från i höstas.

Annons
Målet som i slutänden sänkte schweizarna i torsdagskvällens kvartsfinal kom redan efter 4.43 av den andra perioden. Jörgen Jönsson frispelade Daniel Sedin.
Sedin gled in mot mål med Julien Vauclair hängande i ryggen.
Sedan tittade han upp och valde samma lösning som Niklas Kronwall hade gjort vid 11-kvitteringen efter 6.45 av den första perioden. Sedin satt pucken högt, över målvaktens axel och tätt under ribban.
Det är där som Martin Gerber har sina svagheter.
 Om vi hade talat om det? Nej, inte särskilt. Det är ju där man ska sätta de på de flesta målvakterna, konstaterade Sedin när 21-segern var säkrad och semifinalplatsen klar.

Snabbt ledningsmål
Men även om segern aldrig riktigt var i fara trots schweiziskt forcering under slutminuten så började det illa ur svensk synvinkel. Efter 1.20 kom 01, när Frölundaforwarden Martin Plüss styrde in ett skott från Ivo Ruthemann i numerärt underläge.
Daniel Sedin var ändå aldrig oroad.
 Jag tycker att det kändes bra hela tiden, det kändes inte som att det var någon fara.
Efter Niklas Kronwalls kvittering, bara fem minuter efter Plüss 10-mål, tog Tre Kronor tag i matchen på allvar. Resten blev en hygglig marsch mot semifinalen, utan att Sverige behövde imponera.
Det kan däremot krävas på lördag.
Då väntar Tjeckien, i ett möte som lär få en annan karaktär och annan intensitet.

Repris från Globen
Senaste gången som Sverige mötte Tjeckien i ett mästerskap var i höstas. I Globen i Stockholm, i kvartsfinal i World Cup i en match som på sätt och vis gick till historien.
Tio av spelarna som finns med i dagens svenska VM-trupp var också med i World Cup-truppen i september.
Daniel Alfredsson, Henrik Zetterberg, Jörgen Jönsson och de andra har kanske glömt busvisslingarna och buropen från nationalarenan i Stockholm. Men de har knappast glömt resultatet.
61 till Tjeckien, svensk förlust och svensk besvikelse, svidande kritik, svallande förbundsångest och en situation som till slut ledde till sparken för förbundskaptenen Hardy Nilsson.
Den här gången om handlar det om semifinal i VM. En ny turnering, med nya förutsättningar och utan samma prestigeladdade stjärnkollission.
Men en VM-semifinal kan ändå vara ett hyggligt plåster på de svenska såren.

Boustedt imponerad
Vid VM i Österrike har tjeckerna hela tiden nämnts som en av de största guldkandidaterna. I kvartsfinalen behövde de straffar för att slå ut USA, men Tjeckien har imponerat.
 Av det jag har sett hittills i VM så är det Tjeckien som har visat upp det bästa spelet, säger Svenska ishockeyförbundets utvecklingschef Tommy Boustedt, som haft i uppdrag att kartlägga Tre Kronors motståndare.
 Som jag ser det så är tjeckerna lika starka och motiverade som de var i World Cup. Och då tyckte jag att de faktiskt var det bästa laget i hela turneringen.

Mer läsning

Annons