Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingades registrera fotbollsmammor

Heffnersklubban tvingades registrera spelarnas mammor som spelare för att kringgå Medelpads FF:s regler för hur andralag ska fungera.
– Det är löjligt egentligen, säger tränaren Jonas Prytz i en intervju i Fotbollspulsbloggen.

Annons

I ett blogginlägg som publicerades på Fotbollspulsbloggen i förra veckan riktar Prytz kritik och tycker att bestämmelserna ska moderniseras.

Så här skriver Lukas Sahlin i bloggen:

"Alla ideella föreningar går sina matcher. Selånger med ekonomin, Sidsjö-Böle som växer snabbare än det finns planer för, Ljustorps herrlag som gick under mitt under säsong. Och så har vi Heffnersklubban. De har inte haft några enkla förutsättningar. Redan förra året var de ett av Medelpads absolut yngsta lag och hade svårt att få ihop truppen alla gånger, då de bedrev två lag i seriesystemen. På våren blev det bara tre poäng, men de sköt sig kvar i division II i sista sekunden av den sista matchen.

Om läget ljusnade inför i år?

Kommunen gjorde bussgarage av deras anläggning och de saknar numera fast tillhörighet. Ändå tvålade Heffnersklubban dit Timrå nyligen – Timrå som gått rent fram tills då.

Stommen i Heffnersklubban är född -98. En kärnvärdering för föreningen är att spelarna måste få utvecklas, alla ska få chans att spela. Därför hade de ett andralag i division III utöver A-laget i division II. Men i de värsta stunderna fick de inte riktigt ihop det med både a-lag och utvecklingslag.

Då hittade Jonas Prytz & co på en kreativ lösning. Enligt bestämmelserna i Medelpads FF får startelvan i a-laget inte spela med andralaget. Men antalet byten är fria, så Heffners registrerade en handfull av spelarnas mammor, lät dem starta för A-laget och bytte ut dem i sekund ett av varje match de var med. På så sätt frigjordes spelare så att de kunde spela med båda lagen.

– Mammorna spelade ju ingenting. De stod på planen när spelet gick i gång, sedan bytte de. Det är när vi vetat att vi inte får ihop det till nästa match som vi gjort så, säger Prytz.

Det är ett kryphål.

– Så är det ju. I år har vi inte gjort det. I år har vi fler spelare.

Andralaget lever kvar i dag. Ungdomsspelarna har blivit ett år äldre och då har det gått bättre att involvera dem i seniorspel. Mammorna behöver alltså inte dra på sig matchtröjan. Men likväl är det svårt att få ihop det. Ungdomslagen ska i första hand spela sina ungdomsserier och Prytz är medveten om att för mycket matcher inte är optimalt. Han är kritisk mot Medelpads FF i frågan och tycker att de inte moderniserat bestämmelserna tillräckligt för att hjälpa föreningarna som behöver använda sig av utvecklingslag.

På herrsidan introducerades i år möjligheten till samarbetsklubbar. Selånger knöt upp Medskogsbron exempelvis, som i regel bara har runt tio egna spelare till matcherna, och kunde skicka några spelare dit till varje omgång av division IV. Men Heffnerstränaren är inte så förtjust i den idén heller. Att kanske ställas inför att sätta sina egna spelare åt sidan, för att skjuta fram en annan förenings spelare.

– Hur en lösning ska se ut… Jag vet inte. Utmaningen är att man inte får utarma någon klubb, för då finns inga spelare att möta. Jag tycker att en enkel grej skulle vara att inte låsa hela startelvan från matchen innan, säger Prytz."

Fotnot: Läs hela inlägget på Fotbollspulsbloggen.

Mer läsning

Annons