Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uefa-basen: "Svettig och vacker tjej säljer"

Svenska Uefa-basen Lennart Johansson tycker att damfotbollen borde satsa hårdare på marknadsföring och image.
Hans förslag är kontroversiella.
I en radiointervju, mitt under dam-EM, säger han:
—  Företag skulle ha användning av en svettig och vacker tjej på fotbollsplanen. Det skulle sälja.

Annons
Det skulle handlat om Norge och Tyskland och söndagens EM-final. I stället har nu svensken Lennart Johansson hamnat i fokus efter en radiointervju med BBC. I intervjun som skedde i samband med torsdagens EM-semifinal mellan Norge och Sverige talade han om EM och damfotbollens utveckling.
Men också om hur man hur i framtiden ska marknadsföra damfotbollen.
Om företag och sponsring säger svensken:
 Det finns många företag som skulle kunna ha användning av en tjej, svettig, som spelat i regnet och när hon kommer ut från omklädningsrummet så ser hon alldeles underbar ut.
 Om inte så får de finna sig i att bara få pengar när publiken kommer till matcherna.
 När det kommer till spelardräkterna så är det inget fel om dräkterna är trevliga. De ska ha spelardräkter som är designade av kvinnor, säger Johansson.

"Här för att spela"
TT talade på torsdagseftermiddagen med bland andra landslagsspelarna Kristin Bengtsson och Frida Östberg om Johanssons uttalanden:
 Jag blir så fruktansvärt less på det här. I en ytlig värld säljer yta men vi ska vara intressanta för vad vi gör på planen. Det är konstigt att sådant här finns kvar, särskilt i Sverige med den jämställdhet som finns, säger Östberg till TT.
Kristin Bengtsson:
 Vi är inte här för att vara snygga, vi är här för att spela fotboll. Den dramatik som utspelades i semifinalen mot Norge borde vara tillräcklig som underhållning.

I blåsväder förr
Bengtsson är förvånad över Johanssons uttalanden och vill inte döma honom innan hon fått citaten bekräftade:
 Jag tror inte att han har sagt så där. Det låter inte som den Lennart Johansson som vi känner.
För Lennart Johanssons del är det inte första gången som han hamnar i blåsväder i sin roll som ordförande i Europeiska fotbollsförbundet (Uefa). För nio år sedan stormade det kring Johansson efter en intervju i Aftonbladet. I intervjun ska han ha sagt efter ett besök i Sydafrika:
"Hela salen var full av svartingar och det blir jävligt mörkt när de sitter tillsammans. Är de dessutom ilskna så är det inte så jävla muntert."
Uttalandet väckte starka känslor och från flera håll krävdes hans avgång. Johansson fick efter det gå ut och offentligt be om ursäkt.
På söndag spelas finalen mellan Norge och Tyskland i Blackburn. Då kommer troligen Lennart Johansson att finnas på plats.

Mer läsning

Annons