Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UEFA-presidenten kräver skärpta straff för våld och hot

Fotbollen har de senaste veckorna skakats av en rad händelser — med domarna i fokus. Våld och ständiga hot fick svensken Anders Frisk att själv sätta stopp för en i många stycken lysande karriär. Och i Tyskland har en stor mutaffär rullats upp... — Som jag ser det handlar det om uppfostran och respekt, och om inget annat hjälper måste vi skärpa straffen!

Annons
Själv växte den nu 75-årige UEFA-presidenten upp på ståplats.
Men ståplats då och nu är olika saker. Två skilda världar.
In i folkrörelsen idrott och fotboll kom och fostrades han som välväxt centerhalv i Åkeshovs IF, i Stockholmsseriens klass III.
Med en (kall-)vattenpump som vi själva fick se till och använda för att duscha varandra. Först vi åt motståndarna. Sedan dom åt oss...
De första större ledaruppdragen gjorde han som lagledare för AIK:s bandylag. Och otaliga är de berättelser som skildrar hur en av den moderna fotbollens mäktigaste män slet på ideell basis slet för att exempelvis fixa spelbar is närhelst det vankades frostnätter.
Sedan blev det AIK:s fotboll, Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och det europeiska förbundet, UEFA och internationella förbundet, FIFA.
De första tunga uppdragen i UEFA kom 1984 och från 1990 har han, den store, ärlige och rättframme svensken, varit ordförande. Eller president, som är den internationella titeln.
19902005. Och än är inte den senaste mandatperioden till ända.
Jag sitter till 2006, möjligen på utsträckt tid något år till för att harmonera med FIFA:s och övriga kontinenters valperioder.
I Sundsvall besökte han i går fotbollsfolk från både Giffarna och Medelpads Fotbollförbund, men också en förening som jobbar med och som stöd för män med prostatacanser.
Viktigt. Jag har själv drabbats, berättar Lennart.
När ST-sport får en pratstund med honom står det också klart, att Lennart Johansson nu börjar se slutet på sin långa och framgångsrika ledargärning. Och att han ser fram emot att börja ta det lugnare...
Men inte än.
Inte nu.
Fotbollen lever, växer och utvecklas åt olika håll.
Och Lennart Johansson känner sitt ansvar.
Champions League är en idé och ett projekt som jag drog igång och som jag, med facit hand, måste tycka är det bästa jag gjort!
Vi gick in med målet att dra in 90 miljoner schweizerfranc. I dag är siffran 1,2 miljarder schweizerfranc, och det är mycket pengar (nära sex gånger i kronor räknat) påpekar Lennart och fortsätter sedan entusiastiskt:
Av dessa pengar går 30 procent tillbaka till de nationella förbunden. Allt enligt solidaritetsprincipen. För när vi röstar i UEFA har exempelvis lilla Färöarna en röst, precis som stora Italien...
I det fallet är pengarna till glädje för förbunden, som kan satsa vidare på att profilera och utveckla fotbollen.
Som här i Sundsvall, där ni var tidigt ute med att tacka problematiken med naturgräs kontra konstgräs.
Men pengar mycket eller lite ställer också till problem.
Som med trakasserier, våld och hot om våld.
På planen, på läktaren och långt från arenorna.
Det handlar om en evig kamp. Mot rasism och huliganism. Mot mutor och liknande.
När det gäller Anders Frisk tycker jag det är tråkigt att han känner sig tvingad att sluta och jag tror faktiskt vi måste skärpa straffen. Det duger inte att exempelvis en tränare som bär sig åt skickas upp på läktaren och sedan bötfälls. Det måste till spel utan publik, poängavdrag och liknande för att konsekvenserna ska bli tillräckligt allvarliga. Annars har vi snart en strejk bland domarna och det tror jag ingen vill ha.
UEFA diskuterar fortlöpande allt detta och när det gäller korrupta domare, eller mutor över huvud taget inom toppfotbollen, tror Lennart Johansson mycket på uppfostran och stilbildning.
Men vi måste nog också följa upp det hela bättre, med registrering och statistik som berättar vilka lag, spelare och domare som agerat under en följd matcher och resultat i olika riktningar...

Mer läsning

Annons