Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uefa ska försöka övertala Frisk att fortsätta

Europeiska fotbollsförbundet vill att Anders Frisk fortsätter som domare. —  Vi behöver folk av hans kaliber och kvalitet, säger talesmannen William Gaillard.

Annons
Efter trakasserier och dödshot mot Frisk och hans familj valde han i fredags att sluta som domare med omedelbar verkan. En av Europas främsta domare hade fått nog.
Reaktionerna på hans beslut har varit starka. Inte minst hos Uefa som de senaste dagarna satt fokus på de internationella toppdomarnas arbetsvillkor.

Tuffare straff att vänta
Uefa flaggar för betydligt tuffare straff för de ledare och spelare som genom beteenden och uttalanden uppviglar supportrar mot domare. Men Uefa hoppas att Frisk omprövar sitt beslut och tar upp sin domarkarriär igen.
 Självklart var vår första reaktion full av medkänsla och solidaritet. Samtidigt är folk hos Uefa i kontakt med Anders och ska försöka få honom att döma igen, därför att vi behöver folk av hans kaliber och kvalitet, säger förbundets talesman William Gaillard till brittiska tv-kanalen Sky News.
Frisk sade i helgen att han inte har några som helst tankar på att döma igen.
 Det är slut. Jag ska ge mer tid till familjen och mina barn, jag har kanske satt domarskapet främst.
 Jag kände att det enda sättet jag kunde stoppa det här, enda sättet att bli av med alla hoten, bli av med den ständiga oroskänslan, det var att sluta. Jag har dömt fotboll för att jag tyckt att det varit roligt. Men det här är inte roligt, det finns en gräns för allt.

Internationell debatt
Frisks avhopp har fått stort medialt utrymme utomlands, i synnerhet i England och även skapat en internationell debatt om spelare, ledares och medias ansvar.
Chelseas manager José Mourinho får hård kritik för sitt uppträdande gentemot Frisk under och efter Champions League-matchen mot Barcelona på Camp Nou.
Den svenske domarbasen Bosse Karlsson har tidigare sagt till TT att tränarna borde kunna få strängare straff än böter.
 Det borde finns en licens för att coacha ett lag, om du inte sköter dig på ett korrekt sätt som måste du sluta med det arbetet, säger Karlsson till nyhetsbyrån Reuters.
Det svenska domarförbundet och Bosse Karlsson ska informellt uppvakta Uefa i frågan under ett möte på torsdagen. Frågan ska sedan upp på bordet under Uefas möte 89 april.

Leder till domarstrejk?
Volker Roth, chef för Europas fotbollsdomare, sade om Mourinho till Aftonbladet att \"folk som han är fotbollens fiende\".
Enligt Roth är Europas domare beredda att stå upp för sin sak. I tidningen Bild hotar han med domarstrejk.
 Vi kan inte bara stå som handlingsförlamade och titta på. Domarna kommer att visa sin solidaritet på ett sätt som aldrig tidigare skett inom kåren. Jag är verkligen ingen vän av strejker, men nu tvingas vi fundera över kraftfulla åtgärder, säger Roth.
Uefas William Gaillard säger:
 Spelare, tränare och managers har ett ansvar att vara återhållsamma. Matcher ses av miljoner människor och vi kan inte förvänta oss att alla är så mentalt balanserade som de borde vara. Man måste vara försiktig med uttalanden som kan fungera som tändvätska.
 Folk ska också ha i åtanke att de här (domarna) inte är personer som är välbetalda. De är i grund och botten amatörer som har andra jobb vid sidan av och det är orättvist att försätta dem i situationer där de måste gömma sig.

Mer läsning

Annons