Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uefa utreder Chelseas attack på Frisk

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) beslutade på måndagen att starta en utredning mot Chelsea och tränaren José Mourinho. Delar av Londonklubbens ledarstab kan komma att straffas för att ha skämt ut sporten och spridit osanningar i affären med den hotade domaren Anders Frisk. —  De ska ha näringsförbud, säger Lars-Åke Björck, vice ordförande i Uefas domarkommitté, till TT.

Annons
Det var efter den första åttondelsfinalen i Barcelona den 23 februari som Mourinho gick till verbal attack mot den svenske domaren. Mourinho säger sig ha sett Frisk i samspråk med Barcelonas tränare Frank Rijkaard under halvtidsvilan, ett samtal som också innehöll ett handslag. Frisk har erkänt att han skakat hand med Rijkaard i halvtid, men endast för att de inte hann göra det före avspark.
Mourinho hade en annan syn på saken:
 Rijkaard var inne i domarrummet med Frisk i fem minuter, jag kunde inte tro att det var sant, sade Chelseatränaren efter den matchen enligt den spanska tidningen Marca.

Förgiftad atmosfär
I inledningen av andra halvlek visade Frisk ut Chelseas anfallsstjärna Didier Drogba, och reaktionerna från Londonklubben lät inte vänta på sig. Uefa menar nu att flera uttalanden från Mourinho, hans assistent Steven Clarke och Chelseas säkerhetsansvarige Les Miles varit osanna. Uefa skriver på sin hemsida att \"genom dessa felaktiga och ogrundade uttalanden har Chelsea FC tillåtit sin ledarstab att avsiktligt skapa en förgiftad och negativ atmosfär mellan lagen för att sätta press på domarna\".
Frisk fick efter matchen motta hot som gjorde att han valde att avsluta sin domarkarriär.
 Vår bedömning är att situationen som genererades av incidenten i Barcelona är ett allvarligt hot mot fotbollens framtid, säger Uefas talesman William Gaillard enligt nyhetsbyrån Reuters.
Frisks beslut att sluta har väckt stor uppmärksamhet världen över.
 Det är jättetråkigt att Anders slutar, men moraliskt är det oerhört starkt att träda fram. Hans avhopp kan vara otroligt viktigt för domarna i framtiden. Nu har vi fått fokus på det här, säger Lars-Åke Björck, som är vice ordförande i Uefas domarkommitté.
 Jag vet att Uefas ordförande Lennart Johansson själv har begärt att det här ska tas upp.

Finns prejudikat
Björck drar paralleller med ett fall under EM då holländaren Ruud van Nistelrooy anklagade Frisk för att vara \"en otrolig hemmadomare\" efter semifinalförlusten (12) mot Portugal. Ruud van Nistelrooy stängdes då av i två internationella matcher.
Men hur tränare som Mourinho ska straffas är svårare. Den svenske domarbasen Bosse Karlsson står fast vid sitt krav på att tränarna ska ha licenser som dras in om de missköter sig. Lars-Åke Björck är inne på samma linje och vill utfärda näringsförbud.
 Tränarna ska inte få verka. Det måste vara kännbart, straffen måste få en effekt, säger Björck.
Men möjligheterna att utfärda näringsförbud är begränsade med dagens regelsystem.
 Jag vet att Lennart och Uefa vill ändra på statuterna. Lennart har också insett att de inte räcker med bötesbelopp, det måste bli strängare straff. Jag vet inte om de kan ändra på statuterna redan nu och döma någon retroaktivt, säger Lars-Åke Björck.
Frågan om och hur Chelseas ledare ska straffas tas upp på ett möte med Uefas disciplinära kommitté den 31 mars.
Mourinho har själv hotat med att dra igång en rättsprocess mot Uefas domarbas Volker Roth, för att Roth ska ha kallat Mourinho för \"fotbollens fiende\"
 Jag pratade med Volker senaste i går och han skrattade åt det, säger Lars-Åke Björck.

Mer läsning

Annons