Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Umeå har hittat tillbaka till glädjen

Umeå IK har upplevt framgångens baksida.
Men i år kommer laget utvilade, spelsugna och revanschlystna.
—  Det känns som vi behöver det här mellanåret, säger Malin Moström.

Annons
UIK har varit Europas bästa klubblag och en dominant i svensk fotboll. SM-gulden kändes självklara och i Europa var det inte mycket mer än Frankfurt som kunde stå emot.
Men inför årets allsvenska start är läget annorlunda.
Djurgården/Älvsjö har två raka SM-guld och är i semifinal i Uefa Womens Cup, där Umeå överraskande redan är utslagna.
Fast spelarna och ledarna verkar ta nederlaget med ro. Lagkapten Malin Moström ser till och med positivt på att slippa all hets med Europacupmatcher och ständig social misär.
 Det är klart att vi var väldigt besvikna i höstas. Men samtidigt har det blivit så väldigt mycket fokus på fotbollen, man har inte hunnit med att ladda om emellan allt som händer. Inte hunnit med familj och vänner, förklarar Moström, som även har landslaget att tänka på.
Men utan EM eller VM-kval på våren har Umeå kunnat ha laget samlat betydligt oftare än förut.
 Eftersom vi hade tre finskor också så var de borta på EM-kval. Och Marta var i väg med Brasilien. Det var många saker och det splittrade spelarna, förklarar tränaren Andrée Jeglertz.
När laget var slitet under hösten missade de också SM-guldet. Allra tydligast blev det när Marta inte orkade som förr.
 Hon gör mycket för vårt anfall och när hon inte orkade lösa saker på egen hand blev det som det blev, förklarar UIK-tränaren.
I år har laget visserligen tappat storskytten Laura Kalmari (22 mål i fjol) till toppkonkurrenten Djurgården/Älvsjö. Men samtidigt ser de Hanna Ljungberg skadefri som ett nyförvärv.
Och som vanligt var det Umeå som fick de flesta rösterna när tränare, media och fotbollsrepresentanter på tisdagen träffades för den årliga upptaktsträffen.
62 procent trodde på Umeå, 25 på regerande mästarna.
Men tro inte att Umeå tappat suget och v i l l slippa Europaspel och landslag.
 Nej, vi ska vinna, menar "Mosan".
Receptet är enkelt. Det gamla UIK ska tillbaka. Tiden då det bara var roligt med fotboll och livet inte helt och hållet kretsade kring klubben och den runda bollen.
 Det har känts jättebra på försäsongen när vi fått vara tillsammans hela tiden. Vi har känt lugnet och precis kommit hem från läger i Turkiet. Dessutom har vi varit ute i fjällen och haft teambuiling. Det har varit jättebra, alla har kommit närmare varandra och alla har fått komma till tals och säga vad man tycker, berättar Malin Moström.
Den höga seriositetsfaktorn har fällt Europas bästa. Men vägen tillbaka har redan början.
Det ska Djurgården, och så småningom Frankfurt, få känna på.

Mer läsning

Annons