Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung satsning ska ta Mosquitoes till eliten

/
  • Pär Axelsson kastar iväg bollen med imponerande kraft och precision. Mosquitoes nye tränare fick ovärderlig träning under sina två år på college i USA. Nu ska han tillsammans med huvudcoach Wilhelm Nordström leda laget till serieseger.
  • Jonny Runa får några nyttiga tips från sin efterträdare Pär Axelsson.
  • Även om ungdomen står i fokus i Mosquitoes finns det ett par åldermän i sammanhanget. Magnus Martinsson, som är en stark slagman, fyller 40 i år.
  • I år vill Jonny Runa koncentrera sig på att utveckla sitt spel och väljer därför att kliva av som tränare.
  • Från hukande till att bollen sitter i utespelarens handske på lite drygt två sekunder. Jonny Runa klockar Pär Axelsson för att slipa ner tiderna.

Det är 19 år sedan Sundsvall Mosquitoes senast spelade i basebollens elitserie. Med två unga men meriterade tränare i spetsen och en rejäl juniorsatsning tror sig laget ha bättre förutsättningar än på länge att ta sig tillbaka.

Annons

Kylslaget, vått underlag och med en antydan till dimma. Mosquitoes Field, som ligger undangömt på Kubenfältet, visar sig inte direkt från sin bästa sida på tisdagsträningen, några dagar innan seriepremiären mot Gefle.

Flera klagar på vädret när de kliver ut på gräset – men inte nyblivne tränaren Pär Axelsson, som anländer med uppkavlade ärmar.

– Äh, det är ju inte så farligt ändå, jag trodde att det skulle vara mycket värre, säger han och inleder kastövningar med de få tappra som dykt upp.

Tränarna från i fjol, Jonny Runa och Magnus Martinsson, har valt att ta klivet ner i år till förmån för de betydligt yngre förmågorna Pär Axelsson och Wilhelm "Wille" Nordström. Sina 23 respektive 21 år till trots rör det sig om två meriterade spelare med en hel del rutin. Bland annat står collegespel i USA och spel med landslaget på meritlistan.

I fjol kom de tillbaka för att spela med Mosquitoes, ett beslut som de inte ångrat.

– Det är en sån härlig blandning av spelare här i klubben. I huvudsak är de mellan 16 och 23 år, men vi har ju några upp till 45 också. Det är kul att se den yngre generationen utvecklas, och vi blir bara starkare på den fronten, säger Pär Axelsson.

Mycket riktigt är det ungdomssidan som får ett rejält uppsving i år i och med att juniorlaget kommer att spela i den rikstäckande juniorserien. Några av spelarna dubblar spel i junior- och A-laget och får därmed bättre möjligheter att utvecklas.

– Det är en utmaning att få de unga spelarna att stanna kvar. Förhoppningsvis kan juniorserien uppmuntra till det i större utsträckning, säger Magnus Martinsson.

– Och vi vill att de ska matchas så mycket som möjligt. Vi spelar 18 matcher i grundserien. I amerikanska Major League spelar de 162, säger Pär Axelsson.

Två av spelarna, Olle Martinsson och Rasmus Karlsson, går dessutom första året på basebollgymnasiet i Leksand och spelar även i elitserien. Därmed kommer de inte kunna vara med hela säsongen med Sundsvall.

Sedan ska man kanske inte hänga upp sig allt för mycket på det där med ålder.

– I fjol var årets rookie i serien 37 år. Året dessförinnan var det en 15-åring. Det är aldrig för sent att börja, säger Jonny Runa.

Återväxten i kombination med en stark spets med några landslagsspelare gör att laget siktar på serieseger och kval till elitserien. För två år sedan tog man sig dit, men tvingades lämna återbud till kvalet på grund av för klent spelarmaterial. Det ska inte hända igen.

– Vinner vi i år ska vi definitivt klara av att kvala. Hela föreningen växer och är redo för en högre serie, säger Magnus Martinsson.

På träningen fortsätter laget slipa på detaljer som kast, eller pitchar som det heter på basebollspråk, och slag.

Gruset är för blött för att träna matchsituationer på men Jonny Runa och Pär Axelsson trotsar underlaget för att öva kast. De klockar varandra för att se hur fort de från en hukande startposition kan resa sig och få iväg bollen till en bas.

De ligger på tider strax under tre sekunder när Pär får till ett närmast perfekt kast.

– 2,3! utbrister Jonny.

– Då är ändå snittet i Major League 1,8 sekunder. De är otroligt snabba på att komma upp och träffar nästan alltid rakt i handsken, säger Pär.

Detaljer som till slut kan visa sig bli avgörande.

Mer läsning

Annons