Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga dör av hjärtfel även utanför idrotten

Sex unga idrottare har i år drabbats av plötslig hjärtdöd.
Dödsorsaken är lika vanlig utanför idrotten men då uppmärksammas den inte, enligt Aase Wisten vid Umeå universitet.

Annons
Hon har studerat 181 fall av plötslig hjärtdöd bland unga under åren 19921999. De drabbade var i åldern 1535 år.
 De flesta har dött i vila eller normal daglig aktivitet. Det är därför jag tror att man missar mer än man vinner på att screena idrottare, säger Aase Wisten, som är doktorand vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.

Två pojkar dog
En sådan massundersökning har diskuterats efter att två pojkar i måndags dog när de spelade fotboll.
Aase Wistens studie visar att många av de unga som dött inte hade haft några symptom alls före dödsfallet. De skulle därför inte ha upptäckts även om de gått igenom en EKG-undersökning.
Ett tiotal olika hjärtdiagnoser kan ligga bakom dödsfallen. Vissa av dessa har dock varningssignaler som ska tas på största allvar.
 Ett sådant symptom är svimning. Det behöver inte alls vara något allvarligt men läkare måste utesluta att det handlar om en bakomliggande hjärtsjukdom, säger Aase Wisten.
Även bakom diffusa symptom som uttalad trötthet efter någon infektion kan farliga hjärtförändringar dölja sig.
Tävlingsidrottare var inte vanligare än andra i gruppen som avled plötsligt, men de som tävlingsidrottade dog oftare under fysisk aktivitet och hade oftare olika typer av hjärtsjukdomar.
I en del fall visade obduktionen sjukliga förändringar i hjärtat, exempelvis åderförkalkning i hjärtats kranskärl eller hjärtmuskelsjukdom med förändrade muskelväggar i hjärtat. I cirka 20 procent av fallen syntes inga sjukliga förändringar på hjärtat.
 Nu tror jag att många blir hemskt rädda, för man upplever att det här händer varje dag i och med att det hänt femsex dödsfall under några månaders tid. Men jag är övertygad om att det här har funnits tidigare också, säger Aase Wisten.

Få fall i tidningarna
Skillnaden är att det då inte uppmärksammats i medierna, tror hon. Av de 181 fall hon studerat skrevs det bara om något enstaka i tidningarna.
Risken att unga människor ska drabbas av plötslig hjärtdöd är mycket mindre än att de exempelvis ska omkomma i olyckor eller begå självmord, men problemet måste ändå tas på stort allvar.
En massundersökning av unga människor tror dock inte Aase Wisten på.
 Man ska nog fundera över andra vägar, till exempel att lägga in det här i läkarutbildningen. Även akutvårdspersonal skulle behöva utbildning så att de känner igen symptomen när ungdomarna söker, säger hon.

Mer läsning

Annons