Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökad satsning på fartgrenar inför OS i Turin

För första gången har Sverige fått ett alpint fartlag genom Anja Pärson, Jessica Lindell Vikarby och Janette Hargin.
Men även åkarna i teknikgrenarna slalom och storslalom ska det satsas extra på inför OS-säsongen.
Alla får åka på läger i Chile eller Nya Zeeland i augusti-september.
Kostnad: 1,5 miljoner kronor.

Annons
Anja Pärson fick åka till Chile i augusti i fjol för att träna störtlopp och super-G. Det lägret lade grunden till hennes framgångar i vinter med VM-guld i super-G och världscupsegrar i både super-G och störtlopp.
I höst får hon sällskap till Chile av Lindell Vikarby och Hargin.
 Vi vill ge alla tre chansen nu när vi sett hur bra det blev för Anja. De andra har åkt så bra i vinter att bör få de bästa förutsättningarna inför nästa säsong, säger landslagschefen Christopher Granberg.
Tanken är också att fartåkande Patrik Järbyn också ska få åka till Chile.

Lägren ska inspirera
För slalom- och storslalomåkarna bär det i stället iväg till Nya Zeeland.
 Det som är bra med Nya Zeeland är att de har konstsnö och därför goda förutsättningar att göra skidtester. Att få göra skidtester i ett tidigt skede på samma typ av snö som man sedan ska tävla på ger trygghet för både åkare och ledare.
 Jag ser ingen fara i att ändra upplägget inför en OS-säsong, tvärtom ser jag satsningen på lägren i Chile och Nya Zeeland som inspiration och motivation för ledarna och de aktiva.
Inspirationen och motivationen, som kostar förbundet 1,5 miljon kronor, ska leda till framgångar under nästa säsong, med OS som höjdpunkt. Målet för det alpina landslaget är tre medaljer i Turin-OS.
 Det är ett realistiskt mål. Anja har ju medaljchans i alla fem grenarna. Markus Larssons fjärdeplats och André Myhrers femteplats i slalom i VM, samt Therese Borsséns femteplats i slalom och Jessica Lindell Vikarbys sjätteplats i störtlopp visar ju att vi har en bred trupp som kan prestera på topp.
Förutom lägren i Chile och Nya Zeeland väntas inga större förändringar för de alpina landslagen till nästa säsong. Det blir med största sannolikhet samma trupper och till stora delar samma tränare som denna säsong.
 Det finns ingen anledning att splittra ett vinnande team och i organisationen finns en härlig harmoni, säger Granberg.

Positiva signaler från Kurz
Farttränaren på damsidan, Stephan Kurz, kom till laget inför den här säsongen och har med sin långa erfarenhet och stora kunnande varit en stor bidragande orsak till Anja Pärsons framgångar i störtlopp och super-G. Han sade till TT under VM i Bormio att han inte visste om han kunde fortsätta på grund av personliga skäl.
 Vi vill att han fortsätter, han är en viktig kugge, och har fått positiva signaler från honom. Men vi har inte skrivit något avtal ännu.
Anja Pärsons pappa Anders ska operera ett utslitet knä under våren, men hoppas vara tillbaka till tävlingssäsongens start i höst.
 Han kanske kan vara med tidigare också, utan att åka skidor och sätta upp käppar och sånt.
Anja Pärsons satsning på alla grenarna gör att hon även i fortsättningen får möjlighet att lägga upp sin träning inför säsongen enligt egna önskemål.
 Hon har ett annat behov än de andra åkarna som kräver en annan form av upplägg. Vi försöker att se till att allas behov tillgodoses så att de kan utvecklas på bästa sätt.

Mer läsning

Annons