Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning vill slå ihop RF och SOK

Den kommande utredningen om svensk idrotts organisation föreslår en ihopslagning av Riksidrottsförbundet, RF, och Sveriges olympiska kommitté, SOK. Regeringen tar däremot inte ställning i frågan. – Det är helt och hållet upp till idrotten att styra sig själv, säger Erik Kristow, politiskt sakkunnig hos idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth på Kulturdepartementet, till TT.

Annons
Utredningen presenteras vid Riksidrottsforum i Umeå i helgen, men Dagens Nyheter har tagit del av innehållet. Tidningen skriver att utredarna Marianne Nivert och Kai Lervik föreslår att "Riksidrottsstyrelsens (RS) position som svensk idrotts högsta instans ska skärpas och tydliggöras" och att "RS ska ansvara för sammanhållningen och representera samtliga specialförbund och centrala resurser (RF, Sisu, SOK) visavi regering och riksdag i frågor som rör idrottspolitik och medelstilldelning".
Erik Kristow, politiskt sakkunnig hos idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth på Kulturdepartementet, vill inte kommentera detaljerna kring organisationsfrågan:
– Vi vill inte föregripa utredningen och har inte läst den. Vi har ingen anledning att kommentera den eftersom det inte är vi utan RF som har beställt den, säger Kristow till TT.
– Vi är positiva till ett ökat samarbete för att ge möjligheter till de bästa idrottarna att satsa på sin sport. Men vi är noga med att poängtera att det är helt och hållet upp till idrotten att styra sig själv. Det är inget som vi lägger oss i.
Riksidrottsförbundets styrelse, RS, har tidigare uttalat att de vill se en sammanslagning av Riksidrottsförbundet, RF, och SOK. Men SOK är inte intresserat. Oavsett om RF:s 68 specialidrottsförbund och 21 distriktsförbund skulle rösta för ett samgående i vår vill SOK fortsätta att vara oberoende.
– Det betyder inte någonting hur de röstar, de enda som kan påverka vad SOK ska göra eller inte göra är våra medlemmar, sade Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, till TT tidigare i veckan.

Mer läsning

Annons