Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvecklande miljö bakom att jämtar (nästan) vinner jämt

Elva av tolv guld gick till Jämtland under årets SM-vecka som avslutades med 30 och 50 km, fri stil, i Luleå på söndagen.
–  Ganska bra, säger Anders Södergren, Östersunds SK, som utklassningsvann 50 km, fri stil i det avslutande loppet på eftermiddagen.

Annons
På förmiddagen vann klubbkompisen Maria Rydqvist damernas 30 km, före Elin Ek, IFK Mora, och trean Susanne Nyström, Piteå Elit.
Tvåa i herrklassen, nästan fyra minuter efter ettan blev Mats Larsson, Åsarna IK, trea blev Johan Olsson, Åsarna IK.
Medaljfacit för Anders Södergren blev två individuella guld och ett silver under årets SM-vecka som genomfördes i Boden och Luleå.
TT: Varför går det så bra för de jämtländska åkarna?
 Många av de bästa åkarna bor i Jämtland, och man hjälps åt att höja varann. Det tror jag är en av anledningarna, säger Anders Södergren.

Våga flytta
 Fler borde våga flytta på sig för att få bättre sparring, säger den tiofaldige SM-guldmedaljören, själv ett exempel på att rådet bör tas på allvar.
Södehamnskillen har nått sina största framgångar sedan han flyttade till Jämtland.
Att jämtarna nästan vinner jämt är inget som oroar Anders Bergström, chef för de nordiska grenarna vid Svenska skidförbundet.
 Nej, jag ser det som positivt att det finns en så stark skidregion i Sverige. Det negativa är att det bara finns en. Det skulle behövas en längre söderut, och en längre norrut också, säger han.
Förklaringen till Jämtlands starka position inom svensk längdåkning är bland annat skidgymnasiet i Järpen, det så kallade skiduniversitetet vid Mitthögskolan i Östersund, och att länet har två starka elitklubbar (Östersunds SK, Åsarna IK) som satsar hårt på utveckling, anser Anders Bergström.

Utvecklande miljö
 Den miljön lockar de aktiva att flytta dit för att utvecklas, säger Anders Bergström, som fanns på plats i Luleå under söndagens SM-tävlingar.
Han tror att Falun-Borlänge-regionen har förutsättningar att bli det sydliga skidcentrum som behövs.
 Där finns en skidhögskola, och man skulle kunna samverka med skidgymnasierna i Mora och Torsby, som satsar på skidtunnel, säger Anders Bergström.
Umeå är på längre sikt ett tänkbart nav för ett tredje, nordligt längdskidcentrum, tror han.
 Där finns det ju bra studiemöjligheter, säger Anders Bergström.

Mer läsning

Annons