Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens bäste Emil tog guld i Japan

Blicken på klockan, sammanbiten min.
Och så ett segervrål.
Emil Wingstedt hade tagit sprintguldet vid orienterings-VM i Japan med tio sekunder tillgodo på tvåan, schweizaren Daniel Hubmann.
—  Jag är jättestolt — det här är det bästa jag gjort, sade den nye världsmästaren, tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid.

Annons
Han höll sig kallast av alla i den plågsamma värmen. Inte ens 35 grader i skuggan kunde stoppa svensken den här dagen.
På den 2,6 kilometer långa berg-och-dalbanan vid Showa-no-mori, strax norr om bilstaden Toyota satte han sig i förarsätet direkt. Redan vid den fjärde kontrollen hade Wingstedt sprungit ikapp finländaren Jani Lakanen.
Det var högsta växeln som gällde hela vägen.
 Men det kändes ändå inte så bra därute. Jag tror inte att jag valt de bästa vägvalen. Tycker att jag krånglade till det och fastnade på ett par ställen, sade Emil Wingstedt.
Lakanen kunde också på slutet gå i från igen och var till slut slagen med bara 14 sekunder.

Vunnit varje gång
Emil Wingstedt är verkligen en värdig mästare på den relativt nya sprintdistansen.
Han har sprungit sprinten i fyra internationella mästerskap och vunnit varje gång. Först EM 2002, sedan Nordiska mästerskapen 2003 och i fjol vann han EM igen. Det här var första VM-starten.
Programmet har tidigare gjort det svårt att kombinera de båda ytterligheterna sprint och långdistans, svenskens älsklingsdistans.
 Det är den jag siktar på här och hoppas kunna vinna. Skulle jag lyckas med det är guldet här en oerhörd bonus, sade Wingstedt medan solen stekte, syrsorna spelade högre än någonsin och livet lekte för en stund.
En stund efter blomsterceremonin vid målet bar det av i kortege till den gigantiska världsutsällningen som pågår i Aichi, där svensken tillsammans med dammästarinnan Simone Niggli-Luder fick ta emot sina medaljer. Någon segerchampagne blir det inte tal om. Åtminstone inte ännu på några dagar. Det gäller att direkt börja ladda inför långdistansfinalen på fredag.
 Nu har jag redan vunnit. Det betyder mycket positivt inför långdistansen. Och jag har väntat ganska länge på ett guld i fjol var jag till exempel fyra och femma i Västerås. Nu har jag gått in till hundra procent för att vara i form här, det har tydligen gett resultat.

Kunde inte pressa
Bland de som beundrade Emil Wingstedts segerlopp var tvåan Daniel Hubmann. Den unge schweizaren vann det enda världscuplopp som löpts på distansen i år, men konstaterade snabbt att han inte kunnat pressa sin egen tid med de elva sekunder som hade behövts. Guldet var därmed utom räckhåll för honom.
De tre andra svenskarna i finalen blev klart ifrånsprungna.
Niclas Jonasson fick själv uppleva samma lycka som Wingstedt när han förra året vann sprint-VM i Västerås. Den här gången gick det inte alls lika bra.
 Jag läste helt fel på kartan på väg mot femman. Ska man ta medalj måste man vara mer fokuserad än så, sade Jonasson som slutade på elfte plats, 47 sekunder efter.
I karriärens sista VM-lopp blev 44-årige Håkan Eriksson 18:e man, ytterligare 37 sekunder efter och Mattias Karlsson kom på 20:e plats, slagen med 1.35 av Guld-Emil.

Mer läsning

Annons