Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsspelaren Chamat på SM-veckan i Sundsvall

/

Marcus Chamat har levt på att spela biljard under många år.
Nu är han i Sundsvall för att tävla under SM-veckan. Och det blev guld direkt.
– Jag spelar mot mig själv och så har det känts de senaste 15 åren, säger den 40-årige Gävlebon.

Annons

Marcus Chamat, 40, är född och uppvuxen i Borlänge, räknar sig själv numera som Gävlebo – och har träffat kärleken i Sundsvall vilket gör att han tillbringar en hel del tid ("semi-bor") i staden.

Som 18-åring, i slutet av 1990-talet, reste han till USA för att spela biljard. Då fanns det inga tankar på att kunna leva på sporten.

Men så blev det under många år.

– Jag hade sommarjobbat, och skulle dit och spela en tävling innan jag skulle leva ett normalt Svensson-liv. Då hade jag aldrig hört talas om att någon kunde leva på att spela biljard, säger han.

Marcus Chamat, som ganska omgående fick viktig ekonomisk stöttning av en sponsor, hade turen att bli proffs just under den tid som sporten hade sin boom på andra sidan Atlanten.

– Det blev som en helt ny värld, som att leva i en dröm och jag bodde väl mer eller mindre på biljardhallen. Då var det jättestort där, nu har det väl gått ner lite, säger han.

Efter sin första sväng till USA, där han tillbringade sex år från och till och bara åkte hem på grund av visumregler, vann han EM direkt. Totalt har han tagit sju titlar i europeiska mästerskap och tourer.

I VM har han varit trea två gånger. Stora prispengar har varit inblandade.

– Ett år när jag förlorade en semifinal var det 100 000 dollar i förstapris, och tävlingen sändes live på TV i England, säger han.

2004 blev Marcus Chamat även nordisk mästare. Den tävlingen gjorde sedan ett tio år långt uppehåll – och när den var tillbaka igen så vann han igen.

– Det blev lite "back to back" kan man säga, säger han.

Men på grund av att han rest världen runt och tävlat så är det lite sämre med svenska titlar.

– Jag har ju inte spelat så mycket i Sverige, så jag har inte vunnit lika mycket här som de andra svenska spelarna. Men ett flertal är det väl, säger Marcus Chamat.

Flera andra idrotter använder SM-veckan mest som en chans att visa upp sig för den breda allmänheten.

Men för biljardspelarna är det mera på allvar – landets 16 bästa herrar och åtta bästa damer har fått kvala in sig, och gör upp under veckan i In-gallerian i centrala Sundsvall. Första speldagen handlade det om 14:1, nummerboll. Det är Marcus Chamats svagaste gren enligt honom själv.

– Det är min sämsta disciplin, jag spelade den mest några år innan jag åkte till USA. I 8-ball har jag lyckats bäst, och varit trea i VM, men den är inte roligast. 9-ball är väl den som är störst, säger han.

Marcus Chamat är rankad som etta i svensk pool.

– Jag vann Sverigetouren överlägset, säger han.

Även om hans karriär har haft sin peak så är han fortfarande ett av svensk biljardsports allra största namn. Att lyckas slå den 40-årige Gävlebon är stort.

– Det är ju ingen här som är favorit mot mig. Jag har allt att förlora, så jag spelar mot mig själv och så har det känts de senaste 15 åren, säger han.

– Men det har kommit upp den del bra spelare nu, så det blir ju lite utmaning, säger han.

Gävle Cue Club räknas som en av de starkare i landet. Att klubben har en spelare som Marcus Chamat har en viss påverkan...

– Folk gillar att komma till min klubb, för de vet att de har chans att vinna lag-SM då. De är inte dumma, säger han och skrattar.

Hur länge kan man vara bra i den här sporten?

– Det är som golf ungefär, man är som bäst när man är 35-37 år. Sedan beror det ju på hur man tar hand om sig själv. Jag hade linser förut, men gjorde sedan en laserbehandling för ögonen, och det hjälpte mig mycket.

Världsspelaren Marcus Chamat har kanske inte kvar det stora drivet längre – men å andra sidan har han samlat på sig mycket rutin efter att ha tävlat världen över i sin sport.

– Förr var man väl mer hungrig, men nu kan man mycket mer om spelet. Kombinerar man de både så kan man bli enormt bra.

Hungern var tillräckligt stor för att ta hem guldet i den första disciplinen under SM-veckan: 14-1.

Chamat besegrade tävlingens stora överraskning Adam Rydström från BK Flamingos med utklassningssiffrorna 125–49.

Desto jämnare blev det i semifinalen mot Jim Chawki från Göteborgsklubben BK Milen. Marcus Chamat vann till slut med 125–117.

Mer läsning

Annons