Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans match: Larsson hittade målformen

/

1999 gjorde hon 50 mål när Matfors vann damtrean. Året därefter blev det 15 i tvåan. Nu fem år senare har Catharina Larsson gjort ännu en comeback — som 41-åring. Och målformen håller i sig. Fem av sju fullträffar kom från Larssons fötter när Nedansjös \"tanter\" i går krossade Torpshammars \"ungjänter\" med hela 7—0.

Annons
Det har blivit lite korpspel de senaste åren, och så tränar jag ett flicklag i Matfors, berättar Larsson, som ser ut att ha lika roligt nu som när karriären inleddes i Ljunga på 1970-talet.
Apropå 70-talet, så var det en fläkt som fick åtminstone ST-teamet att snabbare än väntat anslå den nostaligiska tonen.
Och då är det Denita Bromans klassiska liberospel vi tänker på.
För de generationer som minns hur \"Kaiser\" Franz Beckenbauer gjorde mittbacksspelet till en skön konst, med djup bakåt, och fritt agerande framåt, var det som att förflyttas åtminstone 1520 år bakåt i tiden när Denita från bakplan dirigerade sin backlinje och blev den naturliga offsideställaren...
Ja, över huvud taget var det en fläkt av gammal god fotbollskonst som demonstrerades på Nedansjös gräsplan, som efter en tuff vår börjar bli grön på snart sagt varje kvadramteter.
Med Nedansjös blåskrudade artister i huvudrollerna.
Helen Nilsson, Myssjö-Ovikens bidrag till den stora fotbollsvärlden, slog igenom i SDFF och spelade med i svenska landslaget under den historiska VM-turneringen i Kina 1991. Nu agerade hon bollekare centralt på Nedansjös mittfält, där Stödes mångpriga stjärna, Eva Högbom, var planens verkliga dominant.
I spelet, alltså.
För framåt, i motståndarnas straffområde regerade Catharina Larsson.
En del spelare och ledare i de andra lagen är förstås inte glada över vårt inträde i damtrean, men vadå? Vi spelar ju för att hålla igång en gång i veckan. Någon tränare har vi inte och det är ju roligare att spela \"riktig\" fotboll i stället för korpen, tycker Camilla Alvered, som turas om med Frida Granlund att vakta Nedansjömålet och som den här gången fick agera tillfällig lagledare vid sidan av planen.
Men så är vi också 30 stycken, och det behövs. Alltid är det någon som har förhinder, fyller Camilla Nyby i.
Som i går kväll, då bland andra \"Lill-Eva\" Andersson saknades i Nedansjös laguppställning.
Nivån räckte dock och blev över för att besegra Torpshammar, som ändå inte gjorde någon dålig match.
Västratjejerna tränas av Rose-Marie Jansson, med Anders Johansson i lagledarrollen.
Och den duon har av allt att döma gjort ett bra jobb. För Torpshammar hade bra linjer och struktur i sitt lag med målvakten och backlinjen som de bästa lagdelarna denna gång.
Flera av spelarna har flyttats upp från F15-laget och det är klart, att det märks hur mycket rutin Nedansjö har, kommenterar Anders Johansson.
Rose-Marie Jansson:
Jag förstod att Nedansjö skulle försöka få hål på oss tidigt. Tyvärr blev det så också, och jag hade väl hoppats att vi skulle kunna utnyttja att vi har ett mer vältränat lag. För det vågar jag ändå påstå, att vårt lag har bra ork. Inställningen blir också allt bättre, och just den detaljen är vad jag tycker skiljer dagens generation tjejer från vår tids. Jag har ju spelat med bland annat Catharina Larsson och vet vilken vilja det finns där...
Till sist konstaterar vi, att Nedansjö IK förmodligen har ett av landets mest rutinerade nykomlingsgäng.
Frågan är bara om klubbens damlag kommit till trean för att stanna?

Mer läsning

Annons