Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska visa att vi är värdiga"

/
  • Redo att göra jobbet. Stefan Tärnhuvud jobbar på halvtid som kommunikatör vid sidan om friidrotten och har laddat inför helgens lag-EM på Stockholm Stadion delvis med vanligt jobb.I helgen springer han 100 meter och 4x100 meter mot Europas bästa friidrottsländer.
  • Redo att göra jobbet. Stefan Tärnhuvud jobbar på halvtid som kommunikatör vid sidan om friidrotten och har laddat inför helgens lag-EM på Stockholm Stadion delvis med vanligt jobb.
I helgen springer han 100 meter och 4x100 meter mot Europas bästa friidrottsländer.

Träningen med fokus på accelerationen har gett effekt.

Inför lag-EM i helgen känner Stefan Tärnhuvud att han har tagit ett stort steg i sin utveckling.

– Om jag får till accelerationen så kan jag definitivt persa, säger landslagssprintern.

Annons

Efter att ha åkt jojo mellan den högsta och näst högsta serien i lag-EM (tidigare Europacupen för nationslag) är Sverige tillbaka i högsta serien, Superligan.

Under lördag och söndag ska man försöka behålla den platsen när Europas elva bästa friidrottsnationer gästar Stockholm Stadion.

Men utan flera av de stora namnen i svensk friidrott på senare år.

– Det är vårt mål och det alla vill. Förhoppningsvis kan vi klara oss på hemmaplan. Vi ska i alla fall försöka visa att vi är värdiga att vara i högsta ligan, men det kommer bli knallhårt, säger Stefan Tärnhuvud.

Sundsvallssprintern är uttagen i det svenska laget på 100 meter och 4x100 meter efter att ha sprungit på svenskt årsbästa 10.48 i Hässleholm i helgen som gick.

– Det är högsta motstånd som väntar nu. En nivå dit jag själv vill så nu är det läge att ta fram storformen.

Stefan Tärnhuvud har sprungit tre tävlingar utomhus inför lag-EM. Men han känner att toppformen är på väg.

– Den ska börja komma nu, men det blev lite senare i år i och med att jag tävlade senare inomhus med EM. Jag var tvungen att träna klart innan jag började tävla ute.

Efter ett skadefyllt 2010 har Tärnhuvud fått vara frisk sedan i höstas. Under försäsongen har han kunnat fokusera på att bli ännu snabbare. Tillsammans med tränaren Håkan Andersson, och även Timrå IK:s fystränare Joakim Svedberg, har fokus legat på att skapa mer explosiv styrka, bättre acceleration, hos Tärnhuvud.

Något som börjar ge effekt nu. Tärnhuvud når högre fart tidigare i loppen än tidigare.

– Det känns som att jag har tagit ett stort steg, säger han.

– Trots 10.48 senast känns det som att det finns mycket mer. Accelerationen är jättebra, men det finns att slipa på i fullfartslöpningen.

– Men får jag till det med accelerationen så kan jag definitivt persa.

Om det blir redan till helgen eller senare återstår att se. Tärnhuvud ser i alla fall fram emot att tävla för Sverige på Stadion.

– Jag var med i EM på hemmaplan 2006 och det var en så häftig upplevelse där ute inför sin egen publik. Jag hoppas få uppleva det nu också. Det kommer i alla fall inte bli några problem att motivera sig att springa fort.

– Ett individuellt EM rankar jag högre förstås, men man får inte så många chanser att tävla så här tillsammans.

Och efter ett par år med sviktande framgångar och ett begynnande generationsskifte känner Stefan Tärnhuvud att det svensk friidrott pekar uppåt igen.

– Den mår bättre i dag än i fjol och året innan det. Nya stjärnor som Angelica Bengtsson (stavhopp) kommer nu och kanske är det frukten av framgångarna i början av 2000-talet.

Mer läsning

Annons