Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victory Challenge tränade mot franskbåten

Sju timmar på havet. Svensklaget Victory Challenge har trappat upp träningen inför Americas Cup-förtävlingen och tampades mot franska K-Challenge i två race på Öresund.

Annons
 Det känns bra även om vi till slut tappade båda mot fransmännen. Tre ur besättningen har drabbats av magont och feber, och vi gjorde en del misstag som vi inte ska göra om, säger rorsmannen Magnus Holmberg till TT efteråt.
Den som påstår att segling inte är spännande ljuger. Båtarna ligger nära varandra och ömsom leder svenskbåten och ömsom den franska konkurrenten.
Under det ena racet bjuds det på dramatik redan efter första rundningen. Det franska laget leder med några tiotals meter när gennackern ska hissas väl uppe har den vridit sig på mitten och format sig till ett timglas.
En kort stund senare slits den sönder och K-Challenge fortsätter med det stora seglet hängande som en trasa. Victory Challenge tar sig förbi.
 Det är sånt som händer. Det viktiga är att få upp ett nytt segel så snabbt som möjligt, förklarar Bert Willborg, pressansvarig för Victory Challenge, i följebåten.
Nyfikna helgseglare har letat sig ut på Öresund för att få en skymt av de spektakulära Americas-cupbåtarna. Tävlingsbåtarna har storsegel som är kapade tvärt av högst upp och med Americas cupbucklan The Auld Mug som symbol.
I en viss vinkel mot solen ser seglen ut som flytande silver.
Innan de båda lagen möttes i två race tränade de starter. Momentet är oerhört viktigt och den som vinner starten har helt enkelt mycket vunnet.
 Det finns en del för oss att träna på när det gäller starterna. Nu ska vi se till att hitta den rätta racingformen under de här sista dagarna, säger Magnus Holmberg.

Mer läsning

Annons